Múzeum dopravy Rajecké Teplice

Múzeum dopravy je síce rozmermi menšie, ale o to zaujímavejšie a útulnejšie. Nájdete ho, možno pre niekoho prekvapivo, na železničnej zastávke v Rajeckých Tepliciach. Ak máte cestu okolo, určite ho nevynechajte.

Zo zastávky múzeum

S myšlienkou založiť múzeum dopravy sa pohrávali nadšenci a zamestnanci Považského múzea už od šesťdesiatych rokov minulého storočia. Voľba nakoniec padla na kúpeľné mestečko Rajecké Teplice a jeho nevyužitú, ale zrekonštruovanú budovu železničnej stanice. Od myšlienky k realizácii však prešlo viacero rokov a až v roku 2014 bolo Múzeum dopravy sprístupnené verejnosti.

Múzeum má len jednu expozíciu s názvom Z dejín dopravy na Slovensku, avšak rozdelenú na tri časti:

  • Staršie dejiny dopravy;
  • Železničná časť;
  • Cestná doprava v 20. storočí a expozícia motocyklov.

Staršie dejiny dopravy

Formou trojrozmerných exponátov, informačných panelov aj dobových obrazových diel sa dozviete o histórii cestnej a vodnej dopravy na Slovensku.

Železničná časť 

Najobľúbenejšia časť múzea, pretože sa tu nachádza funkčné modelové koľajisko, s ktorým sa môžu zahrať nielen deti. Je vyrobené ako zjednodušená podoba žilinského železničného uzla. Nájdete tu aj modely vlakových vozidiel a rušňov a tiež ukážku historickej železničnej kancelárie. Ďalšou zaujímavou atrakciou je traťmajstrovská drezina. Všetko je doplnené dobovými obrázkami.

Cestná doprava v 20. storočí a expozícia motocyklov

Táto časť expozície mapuje vývoj automobilizmu, motorizmu, výstavbu ciest a verejnej dopravy. Svoje miesto tu majú historické motocykle značky Ariel a takisto aj najstaršie československé motocykle značky Jawa. Niektoré sú dokonca zaparkované priamo pred múzeom.

Fotografie z expozícií

Doprava

Kúpele Rajecké Teplice sú dostupné pravidelnými linkami vlakovej a autobusovej dopravy. Mesto Žilina, odkiaľ je najlepšia dostupnosť, je vzdialené 14 km.  Múzeum dopravy sa nachádza priamo na železničnej zastávke v Rajeckých Tepliciach a hneď vedľa autobusovej zastávky.

Parkovanie

Parkovať môžete na parkovisku vedľa budovy železničnej zastávky – na autobusovom nástupišti priamo v Rajeckých Tepliciach.

Hostia kúpeľných hotelov Aphrodite a Aphrodite Palace môžu parkovať zdarma na stráženom parkovisku priamo pred kúpeľmi.

Trasa

Kúpeľní hostia a návštevníci SPA Aphrodite môžu spojiť návštevu Múzea dopravy aj s prechádzkou, keďže sa tam dostanú aj pešo. Buď kopírujúc hlavnú cestu alebo priamo cez rajecký kúpeľný park. Cesta vám nezaberie viac ako 10 minút.

Mapa miesta

Program/Akcie

V októbri, v čase výročia otvorenia rajeckej železnice, múzeum organizuje jazdu historickým vláčikom na trati Žilina – Rajec v rámci podujatia Rajecká Anča.

Postrehy návštevníkov

Veľmi milý sprievodca po múzeu, s krásnym zanietením rozpráva o histórií dopravy na slovensku, od pltí cez parné stroje, električky až súčasnú železničnú dopravu. Môžete sa ho čokoľvek opýtať, veľmi rád Vám pán odpovie.Odporúčam jednoznačne navštíviť.
Miroslav K.

Toto múzeum je zaujímavé, ponúka množstvo historických záznamov a modelov v doprave.Zaujal ma historický elektrický model železnice.
Zuzana T.

Vstupné/Cenník

Základné vstupné je 4,– € na osobu. Platia však zľavy pre deti, rodiny,skupiny ako aj držiteľov niektorých preukazov.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Múzea dopravy, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Doplňujúce informácie

  • Je možné objednať aj prehliadku s výkladom v cudzom jazyku.
  • Skupina nad 10 osôb si môže objednať vstup aj mimo otváracích hodín. Platí sa 100% príplatok vstupného.
  • Organizovaným zájazdom odporúčame objednať sa vopred.

Otváracie hodiny

V pondelok je múzeum zatvorené. Ostatné dni, vrátane víkendov a sviatkov, je zvyčajne otvorené od 9:30 hod. do 16:30 hod. Počítajte však aj s obednou prestávkou a tiež s tým, že posledný vstup je 30 minút pred koncom otváracích hodín.

Pre aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov, prosím, navštívte oficiálnu webovú stránku Múzea dopravy, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Modelové koľajisko

Kontakt

Múzeum dopravy Rajecké Teplice
Kúpeľný park 189/3
013 13 Rajecké Teplice

GPS súradnice: 49.129273°, 18.6788047°

Mohlo by vás zaujímať

Ilustračný obrázok Cyklotúra Rajeckou dolinou

Cyklotrasa Rajeckou dolinou vás okrem krásnej prírody prevedie mnohými zaujímavosťami a pamiatkami z tohto regiónu. Trasa je vhodná pre rekreačných cyklistov, ale aj pre rodiny s deťmi.

Zistiť viac
Vyobrazenie Katedrály sv. Jána Krstiteľa Trnava Betlehem v Rajeckej Lesnej

Po celý rok, môžete obdivovať v Rajeckej Lesnej  jeden z najväčších slovenských betlehemov. Výjavy vyrezané do dreva vás chytia za srdce a istotne si v nich nájdete svoj obľúbený kút našej krajiny.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore