Loptičkovanie – facilitácia

Ide o veľmi príjemnú psychorelaxačnú metódu, ktorá sa aplikuje pomocou molitanovej loptičky, gúľaním po tele a tvári. V odborných kruhoch sa loptičkovanie nazýva facilitácia, no u nás sa zaužíval aj názov míčkovanie, keďže táto liečebná metóda pochádza z Česka.

Aký je liečebný proces?

Táto liečebná metóda má podobné účinky ako lymfatická drenáž. Pri masáži sa využívajú loptičky na soft tenis a overball. Práve mäkký materiál loptičiek pri správnom pôsobení navodzuje psychickú pohodu a celkovú relaxáciu, uvoľňuje spazmy. Masér využíva aj účinok kompresie v akupresúrnych a akupunktúrnych bodoch, pričom kompresia tkanív je následne vystriedaná ich relaxáciou.

Loptičky pôsobia tlakom predovšetkým na kostrové svalstvo. Celý liečebný proces je všľmi príjemný. Loptičky sa vedú po klientovom tele dvoma spôsobmi: gúľaním a vytieraním. Pri gúľaní sa loptičky odvaľujú pomocou prstov, dlaní a zápästím, pri vytieraní zase masér drží loptičku v prstoch tak, aby sa neotáčala.

Na čo je facilitácia dobrá?

Loptičkovanie pomáha pri astme, alergiách na peľ, zápale nosných dutín, hrtanu, hlasiviek či pľúc. Najlepšie účinky sa však dosahujú pri nesprávnom držaní tela, a to najmä pri deťoch. Procedúra napráva predovšetkým skoliózu. Facilitácia tiež môže upravovať poúrazové stavy, oslabený imunitný systém, urýchľovať liečbu niektorých neurologických stavov. Okrem toho zvyšuje aj kapacitu pľúc, uvoľňuje priedušky, bránicu, prevádza hrudné dýchanie na brušné, znižuje frekvenciu dychu a prehlbuje samotné dýchanie.

Komu sa loptičkovanie odporúča?

Facilitácia je ideálnou metódou doplňujúceho liečenia, ktorá sa odporúča predovšetkým deťom. Loptičkovanie sa u detí stretlo s priaznivou odozvou, pretože samotnú procedúru berú ako hru, a tak sa jej účinok zvyšuje. Dieťa navyše neprežíva stres zo zdravotného zariadenia, jednoducho sa uvoľní, vďaka čomu vzniká terapeutický účinok. Facilitáciu však môžu vyskúšať aj dospelí, jej priaznivý účinok sa prejavuje na každom pacientovi.

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore