Kúpalisko Zelená žaba

Areál kúpaliska Zelená žaba poskytuje harmonické prostredie pre regeneráciu a oddych v lesnom prostredí. V roku 2018 táto jedinečná a nadčasová stavba z 30. rokov prešla nákladnou rekonštrukciou. V článku nájdete súhrn základných informácii o tomto jedinečnom diele a snáď aj niečo navyše.

Plavecký bazén na kúpalisku Zelená žaba v súčasnosti

Prečo navštíviť kúpalisko Zelená žaba?

Legendárne funkcionalistické kúpalisko Zelená žaba je dominantnou stavbou kúpeľného mesta Trenčianske Teplice a rovnako ako termálne kúpalisko Eva v Piešťanoch, patrí medzi národné kultúrne pamiatky Slovenska. Rekonštrukcia v roku 2018 podčiarkla eleganciu a nadčasovosť tohto miesta, ktoré vďaka tomu môže aj naďalej slúžiť kúpeľných hosťom a návštevníkom zo širokého okolia.

Nájdete tu  bazén s dĺžkou 33 metrov, plytkú vodu pre neplavcov, masážne trysky, divokú rieku. Najmenším návštevníkom je k dispozícii detský bazén a ihriská. Saunový svet ponúka regeneráciu tela v 4 priestranných saunách s ochladzovacím bazénom a vírivkou. Sauny sú vám k dispozícii počas celého roka.

Na oddych sú určené vyhliadkové slnečné terasy s lehátkami. V zadnej časti areálu nájdete ale aj kolkáreň, bufety, reštauráciu či zmrzlináreň. 

Ak ste milovníkom luxusu, tak práve pre vás sú určené VIP zóny, kde vás bude personál kúpaliska doslova hýčkať počas celého dňa. Kapacita tejto zóny je obmedzená, takže poskytuje návštevníkom očakávané súkromie. Samozrejmosťou je aj prístup do všetkých zón kúpaliska a občerstvenie v priebehu vášho pobytu v areáli. 

História

Po rozpade Rakúsko-Uhorska v roku  1918 kúpele Trenčianske Teplice dlhé roky stagnovali. Nový impulz a rozmach zaznamenávajú až nástupom nového riaditeľa kúpeľov Jána Topinku okolo roku 1930. Už 5 rokov od jeho zvolenia spolu s Vavrom Šrobárom sa stali iniciátormi súťaže návrhov na prestavbu kúpeľného centra, ktoré zahŕňalo aj nové letné kúpalisko.

Vyhral projekt brnenského architekta Bohuslava Fuchsa, ktorý netypicky umiestnil celú novú výstavbu na južné svahy kopca Grófovec, ktorý lemuje kúpeľné mesto po ľavej strane. Z celého nadčasového projektu sa ako jediné zrealizovalo práve kúpalisko Zelená žaba. 

Šlo o nesmierne náročnú stavbu zasadenú priestoru bývalého kameňolomu, neďaleko horského prameňa Zelená žaba. Hĺbenie bazénu sa robilo ručne, aj v dnešných časoch s technikou ide o nesmierne ťažkú a náročnú prácu, ktorú si na vlastnej koži zažili pri rekonštrukcii kúpaliska. Celá terasovitá stavba teplického kúpaliska bola preto rozdelená do 3 etáp:

  • Etapa číslo 1.  zahŕňala otvorený plavecký bazén s rozmermi 33,3 x 12 m, všetky stravovacie, obslužné a prevádzkové budovy vrátane dvojpodlažnej budovy so šatňami.
  • Etapa číslo 2. obsahovala výstavbu samostatne stojacej budovy kolkárne. Neskôr bol tento objekt vyhodnotený ako neužitočný a pred rokom 1975 ho s týmto odvôvodnením zbúrali.
  • 3. etapu tvoril detský kruhový bazén s vlastnými sprchami a ihriskami. 

V roku 1937 sa kúpalisko slávnostne otvorilo aj za prítomnosti, vtedajšieho prezidenta Československa, Edvarda Beneša s manželkou. 

Vďaka vizionárskej predstave Fuchsa máme v kúpeľoch Trenčianske Teplice možnosť obdivovať dielo, ktoré sa dá prirovnať k slávnej brnenskej Vile Tugendhat. Presklené steny, symbióza s prírodou, nadčasovosť a funkčnosť urobili z kúpaliska Zelená žaba jedinečné miesto, ktoré si rozhodne zaslúži náš obdiv.

Fotogaléria – pohľad do histórie

Míľniky Zelenej žaby

  • 1935 – vtedajší riaditeľ kúpeľov Jan Topinka vypísal architektonickú súťaž, ktorej súčasťou bolo aj nové kúpalisko v Trenčianskych Tepliciach;
  • 1936 – 1937 výstavba kúpaliska Zelenej žaby pod vedením architekta Bohuslava Fuchsa;
  • 1937 – slávnostné otvorenie kúpaliska za účasti československého prezidenta Edvarda Beneša;
  • 2000 – dochádza k prasknutiu steny bazéna a tým pádom zatvoreniu kúpaliska v Trenčianskych Tepliciach. Objekt kúpaliska začal chátrať a málokto už veril v jeho znovutovorenie;
  • 01.08.2018 – slávnostné otvorenie vynoveného areálu. Nový život mu vdýchol opäť Čech –  podnikateľ Ivo Valenta so svojou spoločnosťou Synot. Rekonštrukcia sa vyšplhala na 10 miliónov eur. 

Zaujímavosti – ocenenia trenčianskeho kúpaliska

  • V roku 2018 vyhlásila komora stavebných inžinierov z Česka a Slovenska anketu České a slovenské stavby storočia 1918 – 2018. Zo 66 stavieb z oboch štátov sa kúpalisko Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach umiestnilo na skvelom 3. mieste. V rámci slovenských stavieb sa dokonca umiestnilo na 1. mieste.
  • Saunový svet pred časom získal prestížnu európsku cenu Zlatý Oskar. Ocenená bola jedinečná poloha sáun v lesnom prostredí, ktorá je ojedinelá v rámci strednej a východnej Európy.
  • V roku 2016 bola vydaná aj poštová známka z emisného radu Kultúrne dedičstvo Slovenska, ktorá zobrazuje kúpalisko Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach, s nominálnou hodnotou 1,60 €.

Doprava

Kúpalisko sa nachádza nad kúpeľným parkom Trenčianskych Teplíc. Za Hotelom Flóra z hlavnej cesty sa nachádza odbočka, ktorá vás dovedie až priamo ku kúpalisku. Treba počítať so stúpaním, ale je to príjemná prechádzka v tieni lesa, takže to zvládnete aj s malými deťmi.

Túžite navštíviť viacero pamiatok v regióne Trenčína? Spojte spoznávanie krás Trenčianskeho kraja s kúpeľným pobytom v kúpeľoch Trenčianske Teplice.

Parkovanie

Všetky parkovacie možnosti sú v Trenčianskych Tepliciach spoplatnené, cena sa pohybuje od 1,00 € / 1 hod. Mimo sezóny majú návštevníci saunového sveta možnosť parkovať aj na vrchnom parkovisku priamo pri kúpalisku. 

Mapa miesta

Vlastná vs. verejná doprava

Trenčín Trenčianske Teplice, 13,5 km
  • Do kúpeľov Trenčianske Teplice sa dostanete z Trenčína aj pravidelnou autobusovou dopravou.
  • Autom cesta trvá okolo 20 minút (pri ideálnej premávke). V Trenčianskej Teplej sa z cesty I/61 napojíte na cestu 516.
Nimnica Trenčianske Teplice, 42,0 km
  • Z kúpeľov Nimnica sa do Trenčianskych Teplíc dostanete kombináciou autobusového a vlakového spojenia s prestupom v Púchove.
  • Autom cesta trvá okolo 35 minút pri využití napojenia sa na spoplatnenú diaľnicu D1.

Vstupné/Cenník

Cenník kúpaliska Zelená žaba je rozdelený do niekoľkých kategórií. Orientačne sa vstup pre dospelú osobu pohybuje:

  • celodenný vstup na kúpalisko – od 10,50 €;
  • 3 hodinový vstup na kúpalisko – od 7,00 €;
  • víkendový vstup na kúpalisko – od 12,00 €.

Vstup do saunového sveta je tiež spoplatnený.

Seniori (nad 65 rokov), študenti do 26 rokov a deti (6 – 15 rokov) majú nárok na zľavnené vstupné. K dispozícii sú aj rodinné vstupy typu 2+1 alebo 2+2.
O niečo lacnejšie vstupné je možné získať aj ak ste držiteľom Teplickej karty, prípadne rezidenčnej karty Trenčianskych Teplíc.

Aktuálny kompletný cenník vstupného nájdete na oficiálnej webovej stránke kúpaliska Zelená žaba, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Otváracie hodiny

Zelená žaba je otvorená denne, štandardne od 9:00 do 19:00.

Pre aktuálne otváracie hodiny, prosím, navštívte oficiálne webové stránky kúpaliska Zelená žaba, ktoré uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Výborné kúpalisko! Primerané ceny, dobrá lokalita (okolo celého areálu su stromy). Priestranné. Bazény s vodou hlbokou do 135 cm.
Marek J.

Veľmi krásne kúpalisko. Môžem povedať, že som sa tam cítila fakt výnimočne. Rozhodne môžem odporúčať.
Marika D.

Video

Kúpalisko Zelená Žaba

Kontakt

Zelená žaba, s.r.o.
17. novembra 17
914 51 Trenčianske Teplice

GPS súradnice: 48.909479°, 18.180597°

Facebook

Mohlo by vás zaujímať

Vyhliadka pri Jeleňovi nad Trenčianskymi Teplicami Náučný chodník Jeleň – Baračka

Biely jeleň, týčiaci sa nad kúpeľným mestečkom, vás zaujme už z diaľky, priam vás vyzýva na návštevu. Náučný chodník Jeleň – Baračka je plný zaujímavostí. Zavedie vás do tajov miestnych legiend a povestí. Ponúkame súhrn praktických informácií, aby ste si jeho návštevu užili so všetkým, čo ponúka.

Zistiť viac
Letecký záber na slavnické múzeum lietadiel Letecké múzeum Slavnica

Letecké múzeum Slávnica ponúka výstavu unikátnych lietadiel pod holým nebom. Múzeum je krásnou ukážkou práce horlivého úsilia milovníkov leteckých strojov a lietania vôbec. Zaujímavosti o letisku, jeho polohe, otváracích hodinách a snáď aj niečo navyše, čo vás zaujme a podnieti k osobnej návšteve slavnického múzea.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore