Najlepšie kúpele na Slovensku, ktoré sú to?

Slovensko je bohaté na minerálne a termálne pramene. Práve vďaka tomu sa tu vybudovalo množstvo kúpeľov, ktoré sú známe po celom svete. Ako si však z takého množstva vybrať? Každé z nich majú svoje kúzlo a sú niečím špecifické. Väčšina ponúka špičkové medicínske aj wellness služby. Teraz sa však zameriame na ich odbornú špecializáciu a na to, čo ich robí jedinečnými v oblasti liečby a terapie. Ktoré sú podľa vás tie najlepšie kúpele na Slovensku?

Farebné tulipány v záhrade so sviežimi kríkmi v pozadí.

Ktoré kúpele sú tie najlepšie?

Čo si predstavíte, keď sa povie, že je niečo najlepšie? Vybaví sa vám ako prvé vysoká cena, niečo čo je nedosiahnuteľné, čo je nad všetkým ostatným vo svojej kategórii? A čo tak v spojitosti s kúpeľmi? Bude to výnimočný zážitok z pobytu, poskytnutá excelentná starostlivosť alebo úľava od zdravotných problémov?

Presne tak, je to veľmi individuálne. Keď hovoríme o niečom najlepšom, každý z nás si vybaví niečo, čo je výnimočné a dôležité práve pre neho. Je to subjektívny súhrn rôznych kategórií ako napríklad lokalita, kvalita lekárskej starostlivosti, kultúrno-spoločenská možnosť vyžitia, dopravná dostupnosť, cena,… Jedno je však isté, každé kúpele na Slovensku sú pre niekoho tie top a naj.

Kúpele podľa indikácie chorôb

  • Piešťanské kúpele – liečia choroby pohybového ústrojenstva, nervové a choroby z povolania.
  • Kúpele Trenčianske Teplice – liečia choroby pohybového  a tráviaceho ústrojenstva, nervové, poruchy látkovej výmeny, choroby z povolania, ženské, onkologické a kožné choroby.
  • Bardejovské Kúpele – okrem duševných a kožných chorôb sa tu liečia všetky indikácie chorôb.
  • Kúpele Turčianske Teplice – sa zameriavajú na liečbu pohybového a tráviaceho ústrojenstva, choroby obličiek a močových ciest, nervové, ženské, onkologické a choroby z povolania.
  • Kúpele Bojnice – liečia choroby pohybového aparátu, choroby obličiek a močových ciest, nervové, ženské a choroby z povolania.
  • Dudinské kúpele – zameriavajú sa na liečbu chorôb pohybového ústrojenstva, nervových, obehových a na choroby z povolania.
  • Kúpele Brusno – liečia predovšetkým choroby obehového, tráviaceho ústrojenstva, onkologické, látkovej výmeny, obličiek a močových ciest a choroby z povolania.
  • Kúpele Vyšné Ružbachy – venujú sa liečbe chorôb obehového ústrojenstva, onkologickým ochoreniam, netuberkulóznym chorobám dýchacích ciest, pohybovým problémov či duševným a ženským chorobám.
  • Kúpele Nový Smokovec – v horských klimatických kúpeľoch nájdete úľavu od netuberkulóznych dýchacích problémoch, chorôb z porúch látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, pri duševných problémoch či chorôb z povolania.
  • Kúpele Sliač – liečia choroby obehového a pohybového ústrojenstva, ženské, onkologické a post Covid ochorenia.

Najlepšie kúpele na pohybové ústrojenstvo

Kvalitná kúpeľná liečba nie je iba o potlačení bolesti. Kombináciou cvičenia, vyváženej stravy, fyzickej a duševnej relaxácie dosiahnete zlepšenie pohybu a v ideálnom prípade i odstránenie základných príčin bolestí. Na základe týchto parametrov ako najlepšie kúpele na pohybové ústrojenstvo sú najväčšie slovenské kúpele, a to Kúpele Piešťany.

Nájdete tu kvalitnú liečbu a úľavu od bolestí chrbta, kĺbov, bedier, stuhnutých ramien a krku a aj pri degeneratívnych ochoreniach, artritíde, reumy, osteoporózy.

Top kúpele po operácii bedrového kĺbu, chrbtice či platničky

Socha sediaceho Ľudovíta Wintera na lavičke na Kolonádovom moste v Piešťanoch

Na Kúpeľnom ostrove sa venujú i pooperačnej rehabilitácii. Samotná pooperačná liečba zahŕňa funkčný tréning, fyzioterapiu a spolu s piešťanským liečivým bahnom a termálnou vodou dosiahnete účinné zmiernenie bolesti a lepšiu pohyblivosť.

Kvalitnú kúpeľnú liečbu po operácií bedrového či kolenného kĺbu môžete absolvovať i v Kúpeľoch Dudince. Problémy s osteoartrózou sa dnes často vyskytujú aj u ľudí tesne po 30.roku života. Pooperačná starostlivosť nie je dôležitá len pre samotného pacienta, ale zároveň podporuje jeho rýchly návrat do aktívneho pracovného, spoločenského a rodinného života.

Najlepšie kúpele na astmu a netuberkulózne choroby dýchacích ciest

Nebude prekvapením, že najlepšími kúpeľmi v tejto oblasti liečby sú kúpele v Tatrách. Ak sa teda pýtate, ktoré kúpele sú najlepšie na astmu, tak sú to práve kúpele v Novom Smokovci. Kúpele poskytujú úľavu a účinnú liečbu pre pacientov trpiacich nielen astmou, ale aj chronickou bronchitídou a inými netuberkulóznymi chorobami dýchacích ciest.

Aktívny pohyb na čerstvom horskom vzduchu, dychová rehabilitácia a ďalšie balneologické a fyziatrické procedúry robia z pobytu v Novom Smokovci tú najlepšiu voľbu ak hľadáte úľavu od problémov s dýchacími cestami či astme.

Najlepšie kúpele na nervové choroby

Aj napriek tomu, že neurológia je z hľadiska medicíny “mladý” odbor, tak kúpeľnej liečbe nervových chorôb sa na Slovensku venujú až v 16 kúpeľných mestách. V rámci tejto indikácie vynikajú kúpele v Bojniciach, Kováčovej a už v vyššie spomínaných Piešťanoch.

Napríklad v Bojniciach, vďaka odbornému prístupu a kombinácii bojnických liečivých prameňov s modernými kúpeľnými procedúrami, kúpele poskytujú cielenú liečbu pre stavy po zápaloch centrálneho a periférneho nervového systému, fibromyalgii, operáciách nervového systému, cievnych mozgových príhodách, ischiase a vazoneurózach.

Najlepšie kúpele na psoriázu a kožné choroby

Kúpele Smrdáky sú svetovo uznávaným centrom na liečbu kožných chorôb, predovšetkým psoriáz. Svojou jedinečnou kombináciou prírodných zdrojov a procedúr sa stali jedným z najlepších miest pre všetkých, ktorí hľadáte úľavu pri chronických dermatologických ochoreniach.

Základ liečby tvorí, minerálny sírovodíkový kúpeľ, ktorý využíva prirodzené minerálne vody s obsahom sírovodíka vyvierajúce priamo v Smrdákoch. Minerálny sírovodík, absorbovaný kožou, rozširuje kapiláry v kožných a podkožných tkanivách, čím zlepšuje prekrvenie a metabolizmus. Účinne potláča zápaly, bolesť, svrbenie a bráni rozmnožovaniu mikroorganizmov.

Najlepšie kúpele na ženské a gynekologické problémy

Kúpele Lúčky, s ich odborným prístupom, predstavujú optimálnu voľbu ak hľadáte najlepšie kúpele na gynekologické problémy. V Lúkach sa špecializujú sa na liečbu viacerých ženských chorôb vrátane sterility, chronických zápalov vnútorných rodidiel, a stavov po operáciách súvisiacich s reprodukčným systémom. 

Kúpele Lúčky využívajú liečivú minerálnu vodu nielen v bazéne ale aj ako pitnú kúru. Liečivá voda stimuluje činnosti vaječníkov, vajíčkovodov a maternice. Vo vode prítomný sírovodík potláča zápaly, bolesť a svrbenie, čím prispieva k lepšiemu zdravotnému stavu reprodukčného systému.

Kúpele Lúčky vyhľadávajú nielen ženy s gynekologickými problémami

Kúpeľná liečba v Lúčkach ponúka nielen fyzické výhody, ale posilňuje i obranyschopnosť organizmu a ochranu pred infekciami. Celkový liečebný prístup zahŕňa okrem klasických procedúr i pohybovú liečbu a pomocné procedúry, ako oxygenoterapiu, magnetoterapiu, a mikrovlnnú diatermiu.

Najlepšie kúpele na srdcovo-cievne ochorenia obehového ústrojenstva

Pri srdcovo-cievnych ochoreniach, ktoré často vznikajú v dôsledku stresu, nezdravého životného štýlu, vysokého krvného tlaku, cholesterolu alebo iných faktorov, môže byť kľúčová cesta k uzdraveniu včasná návšteva kúpeľov. Nehovoriac o pooperačných stavoch, kedy by mala kúpeľná liečba nasledovať automaticky. V tomto smere sú najlepšou voľbou práve Kúpele Sliač.

Okrem ich historického prínosu v oblasti liečby srdca, vlastnia sliačske kúpele aj niečo unikátne, čo nikde inde v strednej Európe nenájdete. Ponúkajú jedinečné minerálne pramene s vysokým obsahom CO2 s prirodzenou izotermickou teplotou. Voda, i žriedlový plyn, blahodárne pôsobia najmä pri srdcových a periférnych cirkulačných problémoch, ako sú ischemická choroba srdca, stavy po infarkte, chyby chlopní, trombózy, ale i pri Parkinsonovi.

Mohlo by vás zaujímať

Ilustračný obrázok 11 slovenských minerálok liečilo v kúpeľoch

Liečivá voda je darom zeme. Pomôže každému, kto ju potrebuje. A viete o tom, že takáto voda na Slovensku naozaj je? Dokonca je ich viac. A za mnohé nemusíte ani platiť.

Zistiť viac
Ilustračná fotografia Čo by ste mali dostať v danej kategórií hotelov

Vybrať si správny hotel je niekedy naozajstná veda. Hlavne, ak vám kategorizácia hotelov nič nehovorí. Poradíme, ako sa vyznať v označení jednotlivých hotelov a ľahko si vybrať ten správny.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore