Kostol sv. Jána Krstiteľa v Rimavských Janovciach

Kostol svätého Jána Krstiteľa sa nachádza v obci Rimavské Janovce na rozhraní historických regiónov Gemer a Malohont. Je jediným zachovaným pozostatkom zaniknutého benediktínskeho opátstva. Vznikol pravdepodobne v rokoch 1200 – 1220. Kláštor zanikol už v 16. storočí. Kostol sa zachoval a v 19. storočí tu prebehla veľká rekonštrukcia.

Kostol sv. Jána Krstiteľa

Stredoveký kostol v Rimavských Janovciach

Po potulkách Gemerom a Malohontom máte možnosť spoznať veľa historických sakrálnych pamiatok. Kostol v Rimavských Janovciach je vďaka svojej polohe zaujímavým tipom na výlet aj pre hostí kúpeľných pobytov v Číži.

V období stredoveku v polovici 12. – 2. pol. 16. storočia pôsobila v Rimavských Janovciach benediktínska rehoľa a vďaka nej bol postavený aj neskororománsky Kostol svätého Jána Krstiteľa. Bol súčasťou dnes už zaniknutého kláštorného komplexu. 

Kostol postavili pravdepodobne v rokoch 1200 – 1220. V roku 1221 sa spomína obec ako villa Janus, pričom názov bol odvodený zrejme od patrocínia kostola. Ide o jednoloďovú stavbu s dvojvežovým priečelím.

Kláštor sa priamo spomína až v roku 1397. Kláštor zanikol niekedy medzi rokmi 1548 – 1580, zrejme následkom bojov počas reformácie. V 17. storočí bol kostol silno poškodený. Vyžiadal si rozsiahlejšie opravy. V tomto období zrejme pristavali severnú sakristiu. 

V priebehu 19. storočia kostol chátral, až došlo k prepadnutiu strechy a stavbu uzatvorili. Veľká rekonštrukcia sa napokon uskutočnila v rokoch 1875 – 76. Napriek tomu nezvýšili financie na dostavbu veží. V rokoch 1999 – 2000 sa uskutočnil menší archeologický výskum severne od kostola, ktorý objavil zvyšky muriva kláštorných budov, stredoveké hrobky a fragmenty maľovaných omietok. Od roku 2012 sa realizuje postupná obnova fasád, v rámci ktorej sa zrealizovalo aj nové zastrešenie.  

Zaujímavosti

  • Kostol je postavený z opracovaných kamenných kvádrov, čo bolo na území Slovenska zriedkavé;
  • Napriek prestavbe sa z veľkej časti zachovala pôvodná románska stavba s nezmeneným pôdorysom;
  • Kostol svätého Jána Krstiteľa je súčasť tzv. Gotickej cesty, kultúrno-poznávacej cesty na Slovensku, ktorej celková dĺžka je 276 km. Kostol sv. Jána Krstiteľa patrí do gemersko-rimavského okruhu;
  • Vo vnútri kostola sú neogotické maľby a v lodi zaujímavý drevený kazetový strop. Je možné, že pod novšími omietkami sa nachádzajú stredoveké nástenné maľby;

Fotogaléria

Doprava

Obec Rimavské Janovce sa nachádza asi 5 km od okresného mesta Rimavská Sobota na juhu stredného Slovenska. Dostanete sa sem ľahko autom, vedie sem cesta II/531 a aj železničná trať. Vlaková zastávka sa nachádza na začiatku obce, takže ku kostolu musíte prejsť asi 1 km pešo. Kostol sa nachádza pri hlavnej ceste približne v strede obce. Ak pôjdete autobusom, zastávka je priamo pri kostole.

Premáva sem priama autobusová linka z Rimavskej Soboty. V prípade, že budete mať v Rimavskej Sobote viac času, tak si nenechajte ujsť návštevu piateho najstaršieho múzea na Slovensku, a to Gemersko-malohontského múzea.

Ako sa dostať z najbližších kúpeľov Číž ku kostolu sv. Jána Krstiteľa v Rimavských Janovciach

Z kúpeľov Číž sa dostanete ku Kostolu sv. Jána Krstiteľa autobusovým aj vlakovým spojením. Musíte ale rátať s prestupmi. Kúpele Číž sa nachádzajú asi 19 km od Rimavských Janoviec. Do obce Rimavské Janovce vedie z Čížu cesta II/571, na križovatke pokračujete cestou  II/531.

Parkovanie

Parkovať môžete bezplatne priamo pred kostolom. 

Mapa miesta

Program/Akcie

Konajú sa tu pravidelné bohoslužby vždy v piatok a v nedeľu. 

Postrehy návštevníkov

Kostol je historicky a architektonicky veľmi významný, pochádza z 13. storočia a je postavený v románskom slohu. Podľa info je možné pozrieť si interiér po dohode. V noci je veľmi pekne osvetlený.
L.R.

Krásna bazilika aj kláštor, naozaj miesto pokoja, duchovna, kde je možné nazbierať silu do života. Okolie je pekne zrekonštruované a naďalej sa pokračuje v oprave kláštora. Bazilika je priestranná, veľa relikvií a vzácna kaplnka v nej. Je nutné to vidieť, zažiť a určite sa aj zúčastniť sv. omše – je to zážitok.
Ingir O.

Vstupné/Cenník

Vstup do kostola je bezplatný, avšak možný až po telefonickej dohode, nakoľko sa nachádza v uzatvorenom a oplotenom areáli. Aktuálne informácie nájdete na oficiálnej webovej stránke obce Rimavské Janovce, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Otváracie hodiny

Kostol sa nachádza v uzatvorenom a oplotenom areáli. Obhliadku si radšej dohodnite vopred telefonicky. Aktuálne informácie nájdete na oficiálnej webovej stránke obce Rimavské Janovce, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Kostolík sv. Jána Krstiteľa očami miestnej pani kostolníčky.

Kostol sv. Jána Krstiteľa v Rimavských Janovciach patrí Rímskokatolíckej cirkvi, pod farnosť Jesenské, ktorá nemá oficiálnu webovú stránku. Preto uvádzame kontakt na obec Rimavské Janovce, kde nájdete potrebné informácie.

Kontakt

Obec Rimavské Janovce

980 01 Rimavské Janovce

GPS súradnice: 48.341492°, 20.061311°

Mohlo by vás zaujímať

Kaštieľ Betliar Kaštieľ Betliar

Kaštieľ Betliar patrí medzi najkrajšie a najlepšie zachované šľachtické sídla na Slovensku s pôvodným zariadením. Stojí uprostred rozsiahleho anglického parku. Ročne ho navštívi množstvo domácich, ale aj zahraničných turistov. Nenechajte si ujsť jeho návštevu aj vy.

Zistiť viac
Ilustračný obrázok Minerálny prameň Gemerka

Minerálny prameň Gemerka je medzi miestnymi známy ako šťavica. Gemerka je jedinečná predovšetkým svojím bohatým zložením horčíka a vápnika. Vyviera v oblasti Slovenského krasu a jej priaznivé účinky na zdravie si môžete vyskúšať aj vy.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore