Kamenný Janko a Pokoradzské jazierka

Kamenný Janko a Pokoradzské jazierka sú chránenou prírodnou rezerváciou. Napriek tomu, že ide o pomerne vyhľadávanú lokalitu prevažne miestnymi, nenachádza sa tu oficiálne turistické značenie. Čaká vás príjemná prechádzka, ktorú môžete absolvovať s deťmi, no pripravte sa aj na strmší výstup. Čo presne je Kamenný Janko a čím sú Pokoradzské jazierka výnimočné, sa dozviete v článku.

Kamenný Janko

Kamenný Janko je skalný útvar vysoký asi 5 m. Vznikol zo sopečných hornín. Pozostáva z hlavy, krku aj trupu. Hlava je veľký andezitový balvan, krk a trup sú z tufu, obohatené o úlomky andezitu. V jeho blízkosti sa nachádzajú aj ďalšie menej výrazné bralá.

Ešte predtým, než vystúpite na Kamenného Janka, si môžete prezrieť významnú paleontologickú lokalitu. Sú ňou otvorené ťažobné komory ako pozostatok niekdajšej ťažby tufových pieskovcov. Lokalita je známa aj výskytom odtlačkov listov a kmeňov stromov. Odmenou po nenáročnej prechádzke vám budú krásne vyhliadky na okolitú krajinu.

Povesť o Kamennom Jankovi

Povesť hovorí, že v dedine žil chlapec menom Janko, ktorý kvôli nešťastnej láske skočil zo skaly. Niekoľko rokov po jeho smrti sa strhla skalná lavína, ktorá vytvorila útvar, pripomínajúci človeka. Povrávalo sa, že je to Janko, ktorý stále čaká na svoju lásku.

Pokoradzské jazierka 

V chránenom území s 5. stupňom ochrany prírody sa nachádzajú tri jazierka. Uvidíte ich pri výstupe na Kamenného Janka, pretože sa nachádzajú priamo pod ním. Predstavujú močiarny biotop so vzácnymi rastlinnými a živočíšnymi druhmi. Hladina vody v nich kolíše, nakoľko sú bezodtokové a udržiava sa v nich len nahromadená dažďová voda. 

Fotogaléria

Trasa na Kamenného Janka a Pokoradzské jazierka

Vo Vyšnej Pokoradzi okrem jednej smerovej tabuli už žiadne ďalšie značenie nenájdete. To ale nevadí, lebo už z cesty uvidíte skalné útvary vypínajúce sa na neďalekom zalesnenom kopci. Niekoľko metrov za Vyšnou Pokoradzou odparkujete auto a vyšliapanou cestou sa vydajte smerom k skalným útvarom, ktoré uvidíte po ľavej strane. Po asi 1 km narazíte napokon na tabuľu, ktorá vám oznámi, že sa nachádzate v chránenom území. Nájdete tu informácie o Pokoradzských jazierkach, ktoré sa nachádzajú o niekoľko metrov ďalej. 

Ak budete pokračovať ďalej smerom do lesa, nenatrafíte síce na žiadne značenie, aj keď väčšinou sa uvádza, že tam vedie červená turistická značka. Ale vyšliapaný chodník vás dovedie k ťažobným komorám, ktoré stoja za pozornosť. Tu bude ďalšia tabuľa, ktorá upozorňuje, že ste v chránenom území. Od tejto tabule choďte niekoľko metrov doľava a odtiaľ vás čaká strmší výstup až na vrchol k samotnému Jankovi. 

Túra na Pokoradzské jazierka a Kamenného Janka predstavuje vďaka malej vzdialenosti od Čížu a nenáročnému výstupu obľúbený výlet seniorov na liečebnom pobyte v Číži.

Postrehy návštevníkov

Krásny výhľad. Parkovisko na lúke.
L. B.

Krásny výhľad, odporúčam.
P. G.

Doprava

Kamenný Janko a Pokoradzské jazierka sa nachádzajú medzi mestskými časťami Nižná a Vyšná Pokoradz v okrese Rimavská Sobota. Najlepší prístup je z Vyšnej Pokoradzi, ktorá je z okresného mesta Rimavská Sobota vzdialená asi 6 km. Premáva sem aj priama autobusová doprava z Rimavskej Soboty. Ak by ste mali chuť na ďalší výlet, asi 5 km za Vyšnou Pokoradzou sa nachádza obec Horné Zahorany. Je východiskovým bodom na rozhľadňu Maginhrad.

Ako sa dostať z najbližších kúpeľov Číž na Kamenného Janka a Pokoradzské jazierka

Kamenný Janko a Pokoradzské jazierka sú od najbližších kúpeľov Číž vzdialené asi 30 km. Dostanete sa sem cez Rimavskú Seč, ďalej smerom na Bátku a Rimavskú Sobotu. Z Rimavskej Soboty je to ešte 6 km do Vyšnej Pokoradzi.

Parkovanie

Parkovať môžete vedľa cesty na lúke za Vyšnou Pokoradzou bez poplatku. Nejde o oficiálne parkovisko, ale keďže lokalita je vyhľadávaná miestnymi, neprehliadnete ho. 

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Kamenný Janko je voľne prístupný celoročne bez poplatkov. 

Video

Revúcka vrchovina , Teplý vrch: Kamenný Janko a Pokorádzske jazierka

GPS súradnice

Kamenný Janko a Pokoradzské jazierka: 48° 25′ 49.44′ N20° 1′ 44.39′ E

Mohlo by vás zaujímať

Výhľady na náučnom chodníku Náučný chodník Drienčanský kras

Náučný chodník Drienčanský kras je menej známy, no prírodovedecky najhodnotnejší krasový ostrov medzi Slovenským a Muránskym krasom. Chodník vás prevedie nenáročným terénom a popritom sa oboznámite nielen s prírodnými, ale aj kultúrno-historickými pamiatkami.

Zistiť viac
Ilustračný obrázok Minerálny prameň Gemerka

Minerálny prameň Gemerka je medzi miestnymi známy ako šťavica. Gemerka je jedinečná predovšetkým svojím bohatým zložením horčíka a vápnika. Vyviera v oblasti Slovenského krasu a jej priaznivé účinky na zdravie si môžete vyskúšať a nabrať priamo z prameňa aj vy.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore