Kalvária v Bardejove

Kalvária v Bardejove dotvára siluetu mesta Bardejov. Vypína sa nad mestom, na jeho východnej strane. K Pútnickému kostolu povýšenia Svätého kríža vedie 13 zastavení v podobe kaplniek, ktoré symbolizujú krížovú cestu Ježiša Krista. V okolí kostola sa nachádza cintorín, kde sú pochovaní významní obyvatelia mesta Bardejov. Turisticky nenáročná trasa na vrchol kalvárie je vhodná pre každého, kto má záujem spoznať históriu či prírodu v okolí Bardejova.

Kalvária v Bardejove

Vrcholu kopca dominuje Pútnický kostol svätého kríža

Bardejovská kalvária sa nachádza v blízkosti mesta Bardejov. Vypína sa na pomerne strmom svahu na východnej strane mesta. Celú kalváriu tvorí 13 kaplniek, ktoré symbolizujú jednotlivé zastavenia Kristovej krížovej cesty. Vrcholu kopca dominuje Pútnický kostol sv. kríža, ktorý postavili v eklektickom historizujúcom slohu. Kostol sv. kríža je dvojvežový, fasáda kostola je výrazná. Medzi vežami sa uprostred nachádza socha archanjela Gabriela.

Najvýraznejším prvkom interiéru je oltár s obrazom Snímania Ježiša Krista, ktorý maľoval aj spolu s obrazmi v kaplnkách maliar N. Gavalier. Na chóre sa nachádza pamätná tabuľa na počesť zakladateľa kaplnky.

Pred vstupom do kostola je priestor, ktorý umelo vybudovali počas výstavby a podopiera ho múr. Tu sa nachádza vstup do podzemnej kaplnky sv. Márie Magdalény. Takáto stavebná realizácia je pomerne zriedkavá a zaujímavá.

V minulosti jednotlivé kaplnky slúžili na celebrovanie omší. V každej kaplnke sa nachádzal svätý obraz. a boli uzatvorené dverami. Vstup do kaplnky dnes namiesto dverí zamedzuje mreža. Olejomaľby s výjavmi zastavení, podobne ako dvere, sa už na mieste nenachádzajú.

Významný Bardejovčania našli svoj večný odpočinok v okolí kostola

V okolí kostola sa nachádza cintorín, na ktorom sú pochovaní významní obyvatelia mesta Bardejov. Pochovaný je tu kňaz a starosta Bardejova Gejza Žebrácky, uhorský kartograf Jozef Homolka, prírodovedec Kornel Chyzer a iní. Zároveň tu pochovali aj jednotlivích remeselníkov, ktorí sa podieľali na výstavbe kalvárie. Kaplnky v minulosti slúžili ako rodinné hrobky.

Región severovýchodného Slovenska ponúka množstvo zaujímavých pamiatok a atrakcií. Spojte návštevu regiónu Bardejova s kúpeľným pobytom v Bardejovských Kúpeľoch a doprajte si dostatok času na preskúmanie všetkého, čo tento krásny kraj Slovenska ponúka.

História kalvárie v Bardejove

Pozemok pre kalváriu kúpila Bardejovská rímskokatolícka cirkev dňa 12.11.1858. Výstavba kalvárie začala v roku 1863 zásluhou Eduarda Kaczvinského. V roku 1868 kalváriu dokončili a následne ju v roku 1869 vysvätil košický biskup Ján Perger. Kalváriu financovali z milodarov. Na výstavbe sa podieľalo mnoho bardejovských remeselníkov, ktorí svoju prácu vykonávali zadarmo.

Pôvodne mal kostol dva zvony, v roku 1904 pribudol ďalší zvon. V čase prvej svetovej vojny boli však dva zvony zrekvírované armádou pre vojenské účely.

V roku 1920 až 1921 prebehla na kalvárii oprava z dôvodu poškodenia zubom času a vojnou pod taktovkou Gejzu Žebráckeho. Opravu financovali veriaci z farnosti a americkí vysťahovalci, ktorí tiež prispeli. Postavili novú strechu, kostol nanovo vymaľovali a pribudol aj nový oltárny obraz. Pred kostolom postavili mramorový kríž. Okná financovali darmi jednotlivých rodín v meste. Z amerických zbierok rodákov boli v českom Broumove odliate dva nové zvony namiesto chýbajúcich.

Ďalšia oprava prebehla v rokoch 1991 až 1993. Opravy kalvárie sa ujal farár a dekan Jozef Jurko.

Zaujímavosť

Zaujímavosťou bardejovskej kalvárie je počet kaplniek. Krížová cesta Ježiša Krista mala 14 zastavení, ale kaplniek má bardejovská kalvária iba 13. Siedme a ôsme zastavenie je umiestnené v zdvojenej kaplnke.

Fotogaléria

Míľniky

  • 1858 – kúpa pozemku pre budúcu kalváriu,
  • 1863 – 1868 – výstavba kalvárie,
  • 1869 – kalvária bola posvätená košickým biskupom Jánom Pergerom,
  • 1. sv vojna – odobratie zvonov z kalvárie a použitie na vojenské účely,
  • 1920 – 1921 – rekonštrukcia kalvárie pod taktovkou Gejzu Žebráckeho,
  • 1991 – 1993 – rekonštrukcia kalvárie Jozefom Jurkom.

Známe osobnosti

Okrem zakladateľa kaplnky Eduarda Kaczvinského bol pre históriu bardejovskej kalvárie dôležitý aj Gejza Žebrácky.

Gejza Žebrácky

Gejza Žebrácky

Gejza Žebrácky sa narodil 7.1.1869 v Prešove a zomrel 7.3.1951 v Bardejove. Bol významným teológom a cirkevným hodnostárom. Po štúdiách v Prešove a v Košiciach bol vychovávateľom, neskôr kaplánom v Solivare a kňazom v Plavči. Od roku 1912 pôsobil v Bardejove, kde dosiahol významné cirkevné postavenie. Neskôr zastával aj funkciu starostu mesta Bardejov.

Bol spoluzakladateľom a správcom Múzea Šarišskej župy (dnes Šarišské múzeum), pri čom sa podieľal na budovaní zbierok múzea. Za zásluhy bol nominovaný na podpredsedu Zväzu slovenských múzeí. Napísal mnohé práce. Medzi najvýznamnejšie dielo patrí Sprievodca sbierkami župného muzea v Bardiove (1926).

Foto: Gejza Žebrácky,
Zdroj foto: Katolícke noviny, archív Šarišského múzea v Bardejove

Doprava k bardejovskej kalvárii z Bardejovských Kúpeľov

Autom trvá cesta z Bardejovských Kúpeľov do centra Bardejova približne 9 minút. Priamo z Bardejovských Kúpeľov do Bardejova premávajú aj medzimestské autobusy a MHD. Verejnou dopravou trvá cesta približne 15 minút. Pri medzimestských autobusoch je konečná zastávka autobusová stanica Bardejov.

MHD linkami z Bardejovských Kúpeľov sa do centra mesta dostanete linkami číslo 1, 2. Vystúpiť odporúčame na zastávke s názvom Krátky rad.

Trasa

Z autobusovej stanice trvá cesta na kalváriu približne pol hodiny. Pokračujte pozdĺž dvojprúdovej cesty, okolo supermarketu Billa. Za Spojenou školou Juraja Henischa prejsť na Ulicu pod Kalváriou (oproti na druhej strane cesty sa nachádza Dolná brána). Ulica je označená ako slepá, vhodná pre peších.

Ak pôjdete autom využite ulicu Krátky riadok (tu môžete aj zaparkovať) a postupovať ďalej na ulicu Pod Kalváriou. Prejsť cez železničné priecestie a pokračovať smerom do kopca.

Trasu vyznačuje žltá turistická značka.

Parkovanie

Ak máte k dispozícii osobnú dopravu, auto môžete parkovať na malej odstavnej ploche pred železničným priecestím, na parkovisku pred Billou, na parkovisku na začiatku ulice Krátky riadok alebo na platených parkoviskách v okolí mestského opevnenia.

Mapa miesta

Program/Akcie

V kostole sa do roka konajú bohoslužby na sviatok sv. Magdalény a na sviatok Povýšenia Svätého kríža.

Pre aktuálne informácie ohľadom omší navštívte oficiálnu stránku farnosti, ktorú uvádzame v sekcii kontakt. 

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný verejnosti bez poplatkov a časového obmedzenia.

Postrehy návštevníkov

Pekna prechadzka vhodna pre celu rodinu. Hore sa da ist po panelovej ceste peso alebo autom. Cestou hore je 14 zastavok. Hodnotim ako prijemnu prechadzku.
Jozef P.

Prijemna prechadzka lesom a pekny výhľad na mesto.
Ivana H.

Kontakt

Správcom Kalvárie v Bardejove je:

Rímskokatolícky farský úrad sv. Egídia v Bardejove
Radničné námestie 3
08501 Bardejov

GPS súradnice: 49.2932264°, 21.285443187°

Video

Mohlo by vás zaujímať

Výhľad na Bardejov od Cyrilometodského kríža Cyrilometodský kríž nad Bardejovom

Cyrilometodský kríž sa vypína nad mestom Bardejov. Hoci k nemu nevedie oficiálne žiadna turistická trasa, patrí k vyhľadávaným turistickým atrakciám miestnych, ale i cezpoľných turistov. Pri návšteve Bardejova rozhodne nevynechajte príležitosť navštíviť toto čarovné miesto.

Zistiť viac
Drevený kostol vo Fričke Drevené kostoly v okolí Bardejova

Pojem cerkev či cerkva predstavuje gréckokatolícky alebo pravoslávny chrám.Najznámejšie cerkvi u nás sú rozhodne drevené kostoly v okolí Bardejova. Väčšina z cerkví je zaradená do zoznamu Národných kultúrnych pamiatok a tie celosvetového významu do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Zistiť viac

Súvisiace odkazy

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore