Kalanetika

Ide o veľmi účinný systém cvičení, ktorý má veľa priaznivcov všetkých vekových kategórii či zdravotných diagnóz. Toto cvičenie bolo vyvinuté Callan Pinckneyovou na základe jej skúseností z tanca a baletu. Spočiatku si program vyskúšala na sebe, no po dobrých výsledkoch získavala kalanetika viac a viac prívržencov. Aj keď cvičenie nevyzerá namáhavo, zdanie klame a cviky sú veľmi zložité. Avšak, podobne ako joga, obťažnosť je primeraná telu.

Ako sa kalanetika cvičí?

Cvičenie trvá zhruba od 30 – 45 minút. Cvičenie sa začína aerobným úvodom. Pohyby pri kalanetike sa väčšinou robia v náročnej polohe, s veľkým počtom opakovaní a sériami. Cviky sa však opakujú v malom rozsahu. Napriek tomu, že je cvičenie namáhavé, je veľmi účinné a zároveň aj šetrné ku kĺbom a ku chrbtici.

Preto sa dá cvičiť naozaj v každom veku. Kalanetika sa väčšinou cvičí s cvičiteľom, keďže je dôležité si osvojiť cviky správnym spôsobom. No cvičenie je možné realizovať aj doma. Pri cvičení je dôležitý pitný režim, vďaka ktorému sa z tela vyplavujú toxické látky a cvičiaci netrpí nízkym tlakom. Odporúča sa neminerálna voda. Pre účinok je však potrebné kalanetike venovať sa minimálne 4 hodiny do týždňa. Po kalanetike sa odporúča strečing.

Efekty kalanetiky?

Kalanetika sa odporúča všetkým, ktorí majú problém s nadváhou alebo tým, ktorí chcú začať pracovať na tvarovaní svojej postavy. Nedochádza však k veľkému úbytku hmotnosti, no tuky sa menia na svaly. Výsledky sú viditeľné najmä v mierach. Výhodou tiež je, že kalanetika rýchlo dokáže spevniť svalstvo, aj keď sa pri cvičení nepoužíva žiadne náčinie ako napr. činky.

V porovnaní s inými cvičeniami je možné v kalanetike rýchlejšie dosiahnuť efekty ako napr. ploché brucho či pevný zadok. Práve z tohto dôvodu kalanetiku skúšajú najmä ženy. Kalanetika teda odbúrava tuky, spevňuje svalstvo, no má ja pozitívne vedľajšie účinky. Cvičenie vás zbaví bolestí hlavy, rieši nespavosť, zlepšuje trávenie a zvyšuje sebadôveru.

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore