Hvezdáreň a Astropark v Rimavskej Sobote

Hvezdáreň v Rimavskej Sobote vás zoznámi s fungovaním vesmíru. Okrem toho sa môžete zúčastniť astronomických víkendov a stráviť v hvezdárni noc. V areáli hvezdárne sa nachádza astropark, kde si spolu s deťmi nielen oddýchnete, ale zároveň sa niečo nové naučíte. Deti zaujme určite miniraketa, ale aj modely planét a asteroidov.

Návšteva hvezdárne pozostáva z viacerých častí. Prvou časťou návštevy je pozorovanie. Vďaka ďalekohľadom, ktoré sa nachádzajú v kupole, môžete pozorovať planéty slnečnej sústavy a Slnko. 

Ďalšou zaujímavou súčasťou návštevy je premietanie filmov s vesmírnou tematikou akým je napr. dokumentárny film Apolo 11 o pristátí na Mesiaci. Potrebné informácie vám doplnia odborní pracovníci prostredníctvom zaujímavých prednášok. Tie sú bežnou súčasťou návštevy. Pokiaľ ste niečomu nerozumeli, neváhajte sa opýtať. Zamestnanci hvezdárne robia svoju prácu srdcom a tak vám veľmi radi odpovedia. Počas prednášok sa dozviete o fungovaní vesmíru, prečo Zem a Mesiac obiehajú okolo Slnka a prečo je na zemeguli niekde tma a inde svieti slnko. 

Prednášky sú samozrejme prispôsobené rôznym vekovým kategóriám, nakoľko hvezdáreň navštevujú nielen dospelí jednotlivci, ale aj množstvo žiakov, študentov a dokonca aj tých najmenších z materských škôl. S veľkým úspechom sa prednášok zúčastňujú aj dovolenkári užívajúci si pobyt v neďalekých kúpeľoch v Číži.

Prostredníctvom špeciálnej techniky si môžete pozrieť aj javy, ktoré neuvidíte denne, ako je zatmenie Slnka a zatmenie Mesiaca. Astronomické pozorovania v rámci pravidelného piatkového programu sa uskutočňujú iba v prípade priaznivého počasia. Je potrebné ohlásiť skupinu nad 10 ľudí. 

Hvezdáreň je tiež zapojená do pozorovacích programov zameraných na zber astronomických dát, na pozorovanie slnečnej aktivity, ale zameriava sa aj na problematiku svetelného znečistenia. Veľkým lákadlom je aj prenocovanie vo hvezdárni spojené s nocľahom, ktoré je takisto potrebné dohodnúť si vopred. 

Základné informácie o hvezdárni v Rimavskej Sobote

Hvezdáreň v Rimavskej Sobote bola založená v roku 1975 v časti Tomašová. V roku 1977 bola daná do užívania jej prevádzková budova, ktorá bola prvou účelovou stavbou hvezdárne na Slovensku. V roku 1999 sa stala pobočkou Krajskej hvezdárne v Banskej Bystrici. Od 1. Januára 2005 sa stala pobočkou Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. 

Hvezdáreň je vybavená štandardnou pozorovacou technikou. V pozorovacej kupole s priemerom 5 m je Coudé refraktor 150/2250. V druhej pozorovateľni sa nachádza refraktor 160/2450, Cassegrain 350/4200 a ďalekohľad LUNT 100/1200. 

Astropark miesto oddychu a vzdelávania

Astropark v areáli hvezdárne vznikol v roku 1992 ako miesto na oddych a vzdelávanie. Rozloha astroparku je asi 1 ha a nachádza sa v ňom asi 200 druhov rastlín. Vybudovaný bol svojpomocne. Prostredníctvom vonkajších aktivít v prírode sa v astroparku snažia rozvíjať u detí, ale aj dospelých harmonický vzťah k prírode. 

Nájdeme tu tujovky, borovice, jedle, ginko. Na jar rozkvitnú vajgélie, judášovec, zemolezy, azalky, rododendrony. Nechýbajú cyprušteky, tuje, kaliny, hlohyne, ktoré priťahujú zimné vtáctvo. V lete sú lákadlom malé jazierko, rodiace citrusy a figy. Nechýbajú tu ruže, okrasné trávy, ale aj liečivé byliny.

Súčasťou parku sú aj rôzne atrakcie. Môžete zažiť astroškolu v prírode a predvádzanie solárnych modelov. Vďaka grantu boli obnovené modely asteroidov, postavené nové chodníky, pre najmenších hojdačky. Nachádzajú sa tu slnečné hodiny, gnomón, zvonkohra, slnečné fontány, autodráha, domček, malá i veľká slnečná pec. K dispozícii je aj UFO ohnisko, kde si môžete niečo opiecť.

Ak máte doma malého vedátora, archeológa či geológa, určite navštívte v Rimavskej Sobote aj Gemersko-malohontské múzeum, kde nájdete skvelú zbierku minerálov ale aj pravú egyptskú múmiu.

Fotogaléria

Doprava

Rimavská Sobota je okresné mesto v Banskobystrickom kraji. Severným okrajom prechádza cesta I/16 Zvolen-Košice, ktorú križuje I/72 na Brezno a II/531 na Jesenské. Nachádza sa tu autobusová aj železničná stanica. Hvezdáreň sa nachádza v mestskej časti Tomašová, asi 1 km juhozápadne od centra mesta. Premávajú sem viaceré linky miestnej MHD (č. 1, 2, 4).

Výlet s deťmi do hvezdárne môžete zakončiť oddychom v bazéne, či spojiť s pobytom v kúpeľoch Číž a užiť si tak spoločne nezabudnuteľné rodinné chvíle.

Ako sa dostať do hvezdárne v Rimavskej Sobote z kúpeľov Číž

Hvezdáreň v Rimavskej Sobote je od kúpeľov Číž vzdialená asi 27 km. Môžete sa sem vybrať cestou II/571 a II/531, ktorá vás povedie priamo do Rimavskej Soboty. Hvezdáreň sa nachádza v mestskej časti Tomašová. Z kúpeľov Číž sa dostanete do Rimavskej Soboty aj priamym autobusovým spojením. Pokiaľ sa vyberiete vlakom, rátajte s prestupom v Jesenskom.

Parkovanie

Parkovať je možné pred hvezdárňou bez poplatku.

Mapa miesta

Program/Akcie

V hvezdárni v Rimavskej Sobote sa konajú rôzne podujatia, prednášky, pozorovania a pozerania filmov. Organizuje aktivity astronomicko-ekologického charakteru, výtvarné a vedomostné súťaže. 

V lete sa v areáli hvezdárne usporadúvajú letné astronomické tábory. Možné sú aj externé výjazdy s dohodnutým programom alebo astronomické pozorovania v mieste vášho pobytu.

Postrehy návštevníkov

Úžasní ľudia vo hvezdárni, ktorí majú radi svoju prácu a vedia sa o radosť z nej podeliť. Pani nám urobila super prednášku s ohľadom na vekové rozloženie našich detí, aj večerné pozorovanie. Pán riaditeľ bol ochotný, milý a trpezlivý. Cítili sme sa tam ako v raji, lebo o celý areál sa s láskou starajú. Keby sme bývali bližšie, určite sme tam častejšie a nie len na zábavu, ale aj pomoc. Vďaka.
D. K.

Veľmi vhodné miesto hlavne pre študentov v rámci exkurzie, ale aj jednotlivcov a rodiny s deťmi. My sme ju so študentami navštívili pri príležitosti 50.výročia pristátia Apolla 11 na Mesiaci. Kvíz, potom diskusia, následne premietanie dokumentárneho filmu obohatili naše obzory.
I.C.

Vstupné/Cenník

Vstupné sa pohybuje od 1 – 2 €. Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke hvezdárne v Rimavskej Sobote, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Otváracie hodiny

Hvezdáreň je prístupná denne v pracovných dňoch pre jednotlivcov. Skupiny nad 10 ľudí je potrebné ohlásiť vopred. Menšie skupiny alebo rodiny do 20 ľudí môže stráviť vo hvezdárni noc spojené s pozorovaním a nocľahom. 

Aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov nájdete na oficiálnej webovej stránke hvezdárne v Rimavskej Sobote, ktorú uvádzame nižšie v sekcii Kontakt.

Kontakt

Hvezdáreň v Rimavskej Sobote
Tomášovská 63
979 01 Rimavská Sobota

GPS súradnice: 48.374496°, 20.003843°

Mohlo by vás zaujímať

Vyhliadka na Kamennom Jankovi Kamenný Janko a Pokoradzské jazierka

Kamenný Janko a Pokoradzské jazierka sú chránenou prírodnou rezerváciou. Napriek tomu, že ide o pomerne vyhľadávanú lokalitu prevažne miestnymi, nenachádza sa tu oficiálne turistické značenie. Čaká vás príjemná prechádzka, ktorú môžete absolvovať s deťmi, no pripravte sa aj na strmší výstup. Čím presne sú Pokoradzské jazierka výnimočné, sa dozviete v článku.

Zistiť viac
Rozhľadňa na Maginhrade Rozhľadňa na Maginhrade a jej zaujímavosti

Rozhľadňa na Maginhrade stojí na vrchu, kde stál v minulosti pravdepodobne stredoveký drevený hrad. Žiaľ, nezachovala sa o ňom historická správa, preto je jeho zánik opradený tajomstvami. Vo svojich dielach ho však spomína nejeden slovenský spisovateľ, či básnik. K rozhľadni vedie aj náučný chodník Po stopách Maginhradu.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore