Hippoterapia

Liečba pomocou koní je dnes už uznávanou a populárnou metódou. V súčasnosti sa jedná o jednu z najviac rozvíjajúcich sa liečebných metód, ktorá stále získava nových a nových fanúšikov. V podstate ide o jednu z metód animoterapie. Hippoterapia nie je však novou terapiou, známa bola už za čias Hippokrata, ktorý jazdu na koni odporúčal na uvoľnenie svalstva. Galenos zase jazdu odporúčal pre cvičenie tela a zmyslov.

Formy hippoterapie

Hippoterapia je vďaka svojej komplexnosti určená pre širokú oblasť klientov či už s fyzickými, psychickými či sociálnymi problémami. V súčasnosti sa využívajú predovšetkým tri druhy hippoterapie. Prvou z nich je hiporehabilitácia, ktorá je najrozšírenejšou formou hippoterapie. Terapeut sa pri nej usiluje pomocou kroku koňa priblížiť patologickú činnosť človeka k hybnosti fyziologickej. Ďalšou formou hippoterapie je pedagogicko-psychologické jazdenie. Pri ňom sa korigujú psychické a fyzické symptómy vyvolané duševnými chorobami – je to vlastne psycho a socioterapia pomocou koňa. Poslednou formou je športové jazdenie pre handicapovaných.

Na čo hippoterapia pomáha?

Liečebná metóda pomáha nielen pri liečbe neurologických problémov (ako napr. Obrna, skleróza multiplex, stavy po traumách, pri poruchách koordinácie, chôdze, rovnováhy, sedu, pohybu,…), ale aj pri ortopedických problémoch (skolióza, svalová dysbalancia, při amputácii končatín, kĺbne stuhnutia,..) či dokonca pri gynekologických ochoreniach ako napr. funkčná sterelita či dysmenorea. Úspechy hipoterapia zaznamenala aj v psychiatrickej oblasti, kde priaznivo pôsobí na autistov, toxikomanov, psychotikov,… a tiež v internom lekárstve, napr. pri chronickej bronchitíde, pri obezite či poruchách žliaz.

Nevýhody hippoterapie

Hippoterapia má však aj niekoľko nevýhod. Jednou z nich sú aj pomerne vysoké náklady na chov alebo prenájom koňa. Navyše, pokiaľ nemáte v dispozícii krytú halu, je možné hipoterapiu vykonávať len v teplých mesiacoch. Pacientovi tiež hrozí určité nebezpečenstvo pri jazde – môžu spadnúť, navyše, zviera je nevyspytateľné. Pri dodržiavaní pravidiel a pri skúsenom ošetrovateľovi však nič zlé nehrozí a hippoterapia iba pomôže.

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore