Čokoládový zábal

Už americkí Indiáni v čokoláde videli nápoj duchovnej múdrosti, obrovskej energie a považovali ju aj za afrodiziakum. V podstate sa nemýlili, pretože vedecké výskumy preukázali, že v čokoláde sa nachádza veľké množstvo vitamínov a podporných látok, ktoré telu prospievajú. A tak sa účinky čokolády začali využívať aj v kozmetickom priemysle a postupne čokoláda prenikla aj do sveta wellness. Dnes je čokoládový zábal perlou medzi zábalmi a skrášľujúcimi procedúrami.

Čokoládový zábal pôsobí priaznivo na pokožku

Postup – čo obsahuje čokoládový zábal

Základ čokoládového zábalu tvorí najčastejšie nesladený kakaový prášok a netučné sušené mlieko. Kakaový prášok je bohatý na prírodné látky, ktoré koži dodávajú omladzujúci charakter, no okrem nich obsahuje aj aminokyseliny, koenzými, nukleonové kyseliny a aj antioxidanty. Okrem toho v zábale môžeme nájsť aj vitamíny A, E, F a H, minerálne železo, magnézium a draslík.

  • Vitamín A je dôležitý pre zdravie očí a ostrý zrak, chráni pred stresom, posilňuje imunitný systém, lieči akné a kožné ochorenia.
  • Silný antioxidant vitamín E, chráni pokožku pred známkami starnutia, je nápomocný pri liečbe psoriázy a ekzémov, podporuje imunitný systém a je dôležitou prevenciou pred rakovinou kože.
  • Vitamín F pomáha liečiť zápaly v tele, podporuje činnosť srdca a zdravie ciev. Je dôležitý pre zdravé tehotenstvo, prispieva k správnemu fungovaniu nervovej sústavy a pomáha znižovať príznaky depresie.
  • Vitamín H je vitamín krásy, ktorý má zásadný vplyv na vlasy, nechty a pokožku.

Čo vás čaká po čokoládovom zábale?

Zábal trvá približne 90 minút. Počas tohto času svoje telo celkovo zregenerujete. Pacient leží na teplej podložke, oddychuje a natierajú ho zatiaľ horúcou čokoládou. Samotné natieranie pôsobí relaxačne. Pri odpočinku je možné si dať masírovať aj chodidlá alebo tvár. Po kúre je nutné sa osprchovať. Nebojte sa. Čokoláda už dávno prenikla do všetkých pórov a voda jej účinky nezmyje.

Kúra má tri fázy: 

  • čistiaca fáza, kde je telo natreté čokoládovým mliekom, 
  • aktívna fáza, v ktorej sa na telo nanesie čokoláda,
  • konečná fáza, v ktorej sa telo opäť celé masíruje.

Čokoládový zábal predstavuje procedúru ako stvorenú na romantiku vo dvojici. Nie je preto žiadnym prekvapením, že je často súčasťou romantických pobytov. Vôňa čokolády navodzuje príjemnú náladu a odbúrava stres. 

Účinky – ako čokoláda pôsobí

Masážna procedúra s čokoládou

Čokoládový zábal priaznivo pôsobí najmä na pokožku. Spomínané vitamíny spomaľujú proces starnutia, ostatné aktívne látky útočia na tukové vankúšiky, pôsobia stimulačne a očistne. 

Telo vstrebáva prírodné látky čokolády celým povrchom cez pokožku, preto má zábal tiež výrazný hydratačný účinok. Zábal zlepšuje pružnosť pokožky a zvlhčuje pleť. Spomaľuje jej starnutie a pôsobí preventívne na vznik celulitídy.

Kedy je vhodné vyskúšať účinky čokoládového zábalu na vlastnej koži:

Ako pôsobí čokoládový zábal:

  • odstraňuje stres,
  • uvoľňuje svalstvo,
  • vyživuje a omladzuje pokožku,
  • podporuje vyplavovanie toxických látok z tela,
  • pôsobí relaxačne.
  • bolestivosť svalov, kĺbov a šliach,
  • bolesti chrbta, šije a hlavy,
  • stres, únava, depresia,
  • suchá pokožka.

Indikácie – komu sa odporúča čokoládový zábal 

Zábal horúcou čokoládou si môžu užiť všetci, ktorí potrebujú akútne zlikvidovať dlhodobo nazhromaždený stres a únavu. V dnešnej dobe teda skoro každý.

Čokoládový zábal sa odporúča najmä ženám. Pre dermatologické účinky si zábal stačí naordinovať raz do mesiaca, ako súčasť chudnutia ho odborníci odporúčajú aplikovať dvakrát do týždňa. Pre zaľúbené páriky je vhodné ho opakovať tak často, ako je to potrebné.

Čokoládový zábal v pohodlí domova

Na čokoládový zábal v pohodlí domova budete potrebovať čokoládový krém. Najjednoduchšie zábaly sa dajú vytvoriť zmiešaním roztopenej čokolády a oleja. Horká čokoláda by mala byť s vysokým percentom kakaa. Čokoláda sa zmieša s olejom, napríklad mandľovým alebo kokosovým, no primiešať môžete aj masážny olej. 

Pred samotným zábalom sa zvykne pokožka očistiť peelingom. Čokoládový zábal sa rovnomerne nanesie na žiadanú časť tela, následne sa prikryje fóliou a uterákom. Nasleduje 15 minút oddychu.

Kontraindikácie – kedy sa čokoládový zábal neodporúča

Prekážkou sú zápalové, plesňové alebo inak infekčné ochorenia kože a akékoľvek horúčkovité ochorenie. Táto procedúra nie je vhodná ani pre tehotné ženy a pozor by si mali dávať aj ľudia s množstvom znamienok na tele, ak neboli vyšetrené lekárom.

Upozornenie

Sú ľudia, ktorí sú alergickí na čokoládu. Samozrejme by sa preto mali vyhnúť aj tejto procedúre.

Mohlo by vás zaujímať

Rašelina - dar zeme Rašelinový zábal

Rašelina je jedným z obľúbených prostriedkov kúpeľných procedúr. Jej liečebné účinky sú známe už celé stáročia a dnes sa k nim s obľubou vraciame, pretože sme pochopili, aké bohatstvo sa skrýva v liečivých zdrojoch, ktoré nám dáva samotná príroda.

Zistiť viac
Tradičná thajská masáž v sebe skrýva liečebné umenie staré viac ako 2000 rokov. Bowenova masáž

Bowenova masáž je veľmi jemná metóda zameraná na celý rad zdravotných ťažkostí. Práve preto je vhodná pre všetky vekové kategórie od novorodencov až po seniorov, či tehotné ženy. Zaujímavosťou je, že táto terapia je vhodná aj pre vašich štvornohých domácich miláčikov.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore