Náučný chodník Jeleň – Baračka

Biely jeleň, týčiaci sa nad kúpeľným mestečkom, vás zaujme už z diaľky, priam vás vyzýva na návštevu. Náučný chodník Jeleň – Baračka je plný zaujímavostí. Zavedie vás do tajov miestnych legiend a povestí. Ponúkame súhrn praktických informácií, aby ste si jeho návštevu užili so všetkým, čo ponúka.

Trasa k Jeleňovi a Baračke

Náučný chodník o dĺžke 5,2 km sa tiahne sa na ľavej južnej strane Grófovca, mimochodom nájdete tam aj legendárne kúpalisko Zelená žaba. Chodník je v správe mesta Trenčianske Teplice, označený žltou farbou

Na chodník môžete nastúpiť z kúpeľov Trenčianske Teplice hneď v dvoch bodoch a to pri pri železničnej stanici neďaleko pošty alebo pri reštaurácii Baračka. Trasa nie je okružná, ku niektorým vyhliadkam (Jeleň, Dedovec) za z chodníka zachádza. Chodník je dobre označený, ale keďže sa na tomto svahu navzájom pretína viacero vychádzkových trás, tak buďte pozorní, hlavne na jednotlivých rázcestiach. 

Absolvovanie celého chodníka zaberie 2 až 3 hodiny času. V jesenných a zimných mesiacoch môže byť miestami terén náročnejší, na rozmočených listoch sa dosť šmýka.

Trasa je turisticky nenáročná, má len mierne prevýšenie (necelých 200 m), takže je poľahky prístupná aj pre rodiny s deťmi a starších ľudí. Nájdete tam aj miesta na odpočívanie s lavičkami a altánky, ktoré sú príjemné nielen pre seniorov.

Počas putovania náučným chodníkom sa vám postupne odkrývajú krásne výhľady do údolia. Neďaleko vyhliadky s jeleňom sa nachádza aj Jaskyňa pod jeleňom. Zachádzka z trasy nie je veľká, preto ju vrelo odporúčame navštíviť. Jaskynku je pre svoju veľkosť obľubujú najmä najmenší návštevníci.

V prípade, že Váš konečný bod bude pri Baračke, tak vás čaká ešte príjemná prechádzka kúpeľným parkom až do centra Trenčianskych Teplíc. 

Informačné tabule, alebo na čo sa môžete tešiť

Náučný chodník Jeleň – Baračka lemuje hneď niekoľko informačných tabúľ, ktoré sú plné poučných, ale aj pútavých informácií:

  1. Východzia informačná tabuľa (je totožná s koncovou)
  2. História kúpeľov
  3. Vyhliadka Jeleň – Legenda o jeleňovi
  4. Vyhliadka Dedovec – Legenda o Studni lásky
  5. Krasové javy – Závrty
  6. Klokoč perovitý
  7. Heinrichov prameň – Legenda o objavení prameňov

Ako malú ochutnávku príbehov vám ponúkame nižšie v texte legendu o bielom jeleňovi. Veríme, že vás príbeh chytí za srdce a nadchne. Vaše deti sa môžu okrem toho počas prechádzky na chvíľu preniesť do sveta príbehov a rozprávok v čarokrásnom lesnom prostredí. Spoznajte spoločne s nami ďalšie pútavé legendy, ktoré sa k tomuto miestu viažu.

Legenda o jeleňovi

V dávnych dobách údajne žil neďaleko Trenčianskych Teplíc veľmi krutý panovník. Bol to krutý vládca. Nielen ku svojim poddaným sa choval nedôstojne, bol surový a bezohľadný ku všetkému živému vôkol. Najviac sa však vyžíval v poľovaní na nevinnú zver.  Poľoval na ňu bez rozmyslu, až nakoniec široko-ďaleko nebolo živej duše. Jediný tvor, ktorého dokázal milovať, bola jeho mladá žena. Tá však nemohla zniesť jeho krutosť, bola preto nešťastná a zúfalá. 

Keď už krajom panovala iba chudoba a bieda, pobrala sa jeho žena na pomoc k lesnej víle. Chcela pomôcť svojmu manželovi, krutému panovníkovi, aby sa zmenil. Víla však nemala z jej návštevy radosť, veď už v lesoch zostalo len pár živých duší. Ponúkla jej ale riešenie, ktoré bolo pre krásnu ženu veľmi nebezpečné. Ona však nezaváhala ani na chvíľu, tak túžila, aby sa jej krutý muž zmenil na milujúceho manžela.

I privolala víla na mladú ženu panovníka kliatbu. Každú noc sa z nej stal nádherný biely jeleň a jediná možnosť zlomenia kliatby bolo obmäkčenie srdca svojho manžela. Ako ubiehala jedna noc za druhou, jeleň bol čoraz viac unavenejší a panovník sa k nemu dostával bližšie a bližšie. Hnala ho za ním chuť krvi a zabíjania, veď tak krásnu zver ešte nikdy neulovil.

Po mnohých mesiacoch sa panovníkovi nakoniec podarilo dostať blízko k nemu. Aj napriek tomu, že sa mu zazdalo, že jeleň plače a oči mu boli tak veľmi známe … vystrelil. Keď šíp prebodol jeleňovo srdce, zmenilo sa zviera na jeho milovanú manželku. Žiaľ, už nič nedokázalo zmeniť, čo sa stalo a krásavica zomrela. 

Na mieste jej skonu vyrástla biela skala, ktorá sa týči nad dolinou Dedovca. Krutého panovníka od tých čias už nikto nikdy nevidel. Aby tento príbeh neskončil zabudnutý, dobrí ľudia neďaleko odtiaľ postavili dreveného jeleňa.

Jaskyňa pod Jeleňom

Jaskyňa pod Jeleňom leží vo výške 426 m. n. m. Vstúpiť do nej môžete, avšak len na vlastnú zodpovednosť. Vchod sa nachádza pod bralom 150 metrov nad dnom teplickej doliny neďaleko náučného chodníka Jeleň – Baračka.

Jaskyňu vytvorila erózna činnosť vôd pozdĺž tektonickej pukliny severovýchodného smeru. Jej celková dĺžka je 27 metrov a končí hlineným sifónom. Patrí dokonca medzi vzácne prírodné pamiatky.

Samotný priestor jaskyne je pomerne úzky, odporúčame si preto zo sebou vziať baterku. Zvládnete to ale aj za pomoci mobilného telefónu. V jaskyni máte možnosť vidieť netopiere. Nerušte a neplašte ich, pretože tie sú u nás zákonom chránené!

Prídite načerpať sily po výlete do neďalekých kúpeľov Trenčianske Teplice. Či už sa v nich zastavíte ako jednodňový návštevník, alebo výlet rovno spojíte s pobytom v Trenčianskych Tepliciach, určite neoľutujete.

Fotogaléria

Doprava

Celé kúpele sa nachádzajú v zalesnenej doline v údolí potoka Teplička. Dolina je prístupná zo smeru Trenčianska Teplá (severozápad), ale aj od Bánoviec nad Bebravou (južná strana). Diaľnica D1 sa nachádza 10 km od Trenčianskych Teplíc.

Trenčín – Kúpele Trenčianske Teplice, 13,5 km
  • Medzi mestami premáva pravidelná medzimestská autobusová doprava.
  • Pri použití osobného automobilu zaberie cesta približne 20 minút.
Nimnica – Kúpele Trenčianske Teplice, 42,0 km
  • Priama linka tu nepremáva. V prípade bežnej verejnej dopravy musíte počítať s prestupmi vlak/autobus a naopak. Cesta trvá okolo 2 hodín.
  • Autom vám cesta zaberie okolo 40 minút.

Mapa miesta

Parkovanie

V Trenčianskych Tepliciach máte k dispozícii niekoľko parkovísk. Na všetkých sa vyberá poplatok, pričom cena sa pohybuje od 1,00 € / 1 hod.
Ako kúpeľný hosť môžete využiť vyhradené parkovacie miesta jednotlivých hotelov za zvýhodnenú sadzbu.

Aktuálny prehľad poplatkov za parkovanie nájdete na oficiálnej webovej stránke mesta Trenčianskych Teplice, ktorú uvádzame nižšie v sekcii súvisiace odkazy.

Otváracie hodiny a vstupné

Náučný chodník Jeleň – Baračka Trenčianske Teplice je obojsmerný, peší a tiež voľne prístupný počas celého roka bez obmedzenia, či akýchkoľvek poplatkov.

Postrehy návštevníkov

Prechádzka hore je príjemná, žiadna veľká turistika a z hora pekný výhľad na Teplice.
Katarína Z.

Po ceste sa vám naskytnú krásne výhľady. Jaskyňa je malinká, ale deti poteší :). Po ceste sú altánky a lavičky, takže si môžte v kľude vychutnať pokoj a ticho lesa. Boli sme tam v zime, tak miestami bol ľad a sneh, ale s trochou opatrnosti nie je problém chodník prejsť. Na tabuliach sa dočítate veľa zaujímavých informácií.
J. R.

Video

Kontakt

Správcom náučného chodníka Jeleň – Baračka je mesto Trenčianske Teplice:

Mestský úrad Trenčianske Teplice
Ul. gen. M.R.Štefánika 4
91451 Trenčianske Teplice

GPS súradnice: 48.910206°, 18.171180°


Náučný chodník Jeleň – Baračka, východzí bod Baračka: 48.9050731°, 18.1865267°

Mohlo by vás zaujímať

Kláštor Veľká Skalka pohľad z cesty Kláštor Veľká Skalka

Kláštor Veľká Skalka patrí k miestam, ktoré vo vás prebudia mystický pokoj a pokoru. Kláštor, jaskyňa či kostolík poskytujú príležitosť zamyslieť sa nad svojím životom, alebo len na chvíľu spomaliť a vychutnať si prítomnosť.

Zistiť viac
Pohľad z galérie v odpočivárni Hammam Trenčianske Teplice

Chceli by ste sa ocitnúť aspoň na malú chvíľu v ďalekom Oriente? Poďte s nami objaviť prostredie maurskej odpočivárne Hammam, ktoré sa ukrýva v srdci trenčianskych kúpeľov. Pýtate sa kto a prečo ich u nás postavil?

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore