Budatínsky hrad a park

Na sútoku riek Váh a Kysuca, tróni prekvapujúco zachovalý, Budatínsky hrad. Obklopený rozsiahlym historickým parkom priam láka bližšie spoznať jeho históriu a prehliadnuť si všetky jeho zákutia.

Budatínsky hrad

Najprv hrad, potom zámok a dnes múzeum

Aj Budatínsky hrad pôvodne vznikol ako strážny hrad a zároveň ako mýtnica. Postupom času sa stredoveké opevnenie premieňalo na renesančné, následne pribudli gotické aj barokové stavby a prvky. Zmenila sa jeho funkcia z obrannej na hospodársku, a preto získal vzhľad zámku.

Dnes je budova Budatínskeho zámku múzeom. Niektoré priľahlé stavby slúžia ako administratívne priestory Považského múzea v Žiline, ktoré mimo tohto objektu spravuje aj napríklad Múzeum dopravy v rajeckých kúpeľoch. Nie je preto prekvapením, že milovníci múzeí a histórie, ktorí sú na liečebnom pobyte v Rajeckých Tepliciach, s obľubou navštevujú aj Budatínsky zámok. Čo teda môžete aj vy vidieť pri návšteve Budatínskeho zámku?

Hradné expozície

Dejiny Žiliny a Dobový interiér

Táto zbierka je inštalovaná na 3. poschodí hradu a ako názov napovedá, predstaví vám históriu mesta Žilina vrátane typických predmetov, ktoré sa k nej viažu. Veru len tak hocikde nenájdete vystavenú zbierku katovských mečov. Svoje zastúpenie tu majú aj remeselníci z okolia Žiliny. Ich predmety charakterizujú cechovú výrobu a spoločenstvá, ktoré kedysi vytvárali.

Obdivovať môžete dobový nábytok z 18. až 20. storočia, vrátane jedálne s prestieraním alebo loveckú miestnosť s poľovníckymi trofejami hradných pánov. Hneď budete mať jasnejší obraz ako si šľachta na hrade nažívala.

Pred hradbami, za hradbami

Expozícia je umiestnená na 2. poschodí a prezentuje vývoj opevnení z obdobia praveku až po stredovek. Narazíte tu na rekonštrukcie dobových kostýmov a archeologické exponáty nielen z oblasti numizmatiky a histórie. Spoznáte vzhľad stavby v rôznych dejinných obdobiach. Pre lepšiu predstavu vám pomôžu prepracované trojrozmerné modely Budatínskeho hradu.

Veža Budatínskeho hradu

Najlákavejšia na nej je vyhliadka na Žilinu a okolie na najvyššom poschodí. Avšak, kým si k nej vyšliapete, určite si cestou na jednotlivých podlažiach nenechajte ujsť prehliadku hodín, historických máp, exponátov z dejín hradu, ba aj obrazáreň.

Fotografie Budatínskeho zámku a ochutnávka z expozícií

Drotársky pavilón

Stála expozícia unikátneho remesla je inštalovaná vo vedľajšej hospodárskej budove z 18. storočia. Predostrie vám ako na dlani nevídanú históriu drotárskeho remesla na Slovensku. V zbierke uvidíte vyrobené predmety z drôtu a plechu, dobové listiny a fotografie. Spoznáte históriu drotárstva od jeho začiatkov až po fabrickú výrobu a triumf vo svete. Budete otvárať oči nad umnosťou a šikovnými rukami našich remeselníkov. 

Kaplnka

Kaplnka Budatínskeho hradu pochádza taktiež z 18. storočia. Zásluhou štedrej finančnej podpory bola plnohodnotne zreštaurovaná. Zasvätená je Nepoškvrnenému počatiu Panny Márie a jej najvzácnejšou pamiatkou je iluzívna maľba oltára.

Budatínsky park

Voľne prístupný historický park v anglickom slohu nabáda na príjemnú prechádzku. Jeho históriou vás budú sprevádzať informačné tabule. Takto zistíte, že tu rastú až 250 rokov staré stromy našich pôvodných druhov. Celé prostredie parku vytvára vhodné podmienky na hniezdenie prekvapivo veľkého množstva rôznorodých vtákov. Dokonca tu v lete môžete hrať rôzne športové hry alebo si len tak dať piknik.

Fotografie kaplnky, parku a drotárskeho umenia

Budatínsky zámok a jeho história

Vznik hradu historici datujú do druhej polovice 13. storočia. Písomná zmienka o ňom však pochádza až zo 14. storočia, kedy patril ako mnohé ďalšie Matúšovi Čákovi. Jeho základ tvorila valcovitá veža s obytným palácom obohnaná hradbou a vodnou priekopou. Hrad bol postavený v močaristom teréne na malom skalnom brale následkom čoho sa vonkajšie opevnenie v druhej polovici 15. storočia zrútilo.

Následne sa hrad dostal na niekoľko storočí do vlastníctva rodu Szunyogovcov. Postupne zrekonštruovali a rozšírili novú hradbu, pribudli renesančné úpravy a budovy.  Ďalší pokračovatelia pokolenia vybudovali pohodlné sídlo s barokovými prvkami, a tak sa vzhľad bývalého hradu zmenil na zámok. To je aj vysvetlenie, prečo sa dnes stretávame s pomenovaním Budatínsky zámok.

Po vymretí Szunyogovcov získali hrad koncom 18. storočia Csákyovci. Najväčšiu pohromu zažil Budatínsky hrad v 19. storočí pri ničivom požiari, kedy sa vážne poškodila južná a západná časť barokového paláca. Celý objekt čiastočne opravili, ale na najvýznamnejšiu úpravu si hrad musel počkať do začiatku 20. storočia. Posledný vlastník Gejza Csáky vniesol do opráv goticko-renesančné prvky inšpirované romantickými motívmi.

Míľniky

  • 1321 – prvá písomná zmienka o Castrum Budetyn;
  • 1487 – 1798 Budatínsky hrad patril Szunyogovcom;
  • 1849 – hrad podpálili cisárske vojská;
  • 1798 – 1945 hrad vlastnil grófsky rod Csákyovcov;
  • 1922 – 1923 prebehla významná stavebná úprava hradu;
  • 1956 – od tohto roku je Budatínsky zámok v správe Považského múzea v Žiline;
  • 2008 – 2013 prebehla rekonštrukcia celého objektu;
  • 2014 – 2016 postupne sprístupnené jednotlivé zrekonštruované budovy vrátane hradnej veže a kaplnky.

Povesť o krásnej Kataríne

Príbeh je z čias, keď Budatínskemu hradu vládol Gašpar Szunyog, ktorý mal krásnu dcéru Katarínu. Zvesti o jej pôvabe a kráse sa trúsili široko-ďaleko. Okúzľujúca deva sa zahľadela do mladého grófa Františka Forgáča, ktorý sa chcel s ňou oženiť. Jej otec však mal už iné plány –  sľúbil ju starému grófovi Jakušičovi. Katarína sa nechcela poddať otcovej vôli, preto ju dal zamurovať do veže. Keď sa to František dozvedel, vybral sa ju zachrániť. Na túto chvíľu už čakal Gašpar Szunyog a neželaného nápadníka zabil. Katarína sa tak voľky-nevoľky musela vydať za zostarnutého Jakušiča. Dodnes však jej náreky, plač a ston z nešťastnej lásky počuť z múrov hradnej veže.

Zaujímavosti

  • V hradnom parku rastie aj 270 ročný platan javorolistý. So svojím obvodom kmeňa 6 metrov a výškou 27 metrov bol vyhlásený za Strom roka 2016
  • V minulosti mal park okolo hradu oveľa väčšiu rozlohu. Ukrojili z neho kvôli výstavbe Košicko-bohumínskej železnice v 19. storočí a tiež po II.svetovej vojne sa časť z neho rozdelila na jednotlivé parcely s vlastníkmi.
  • V roku 2019 bol remeselný kumšt drotárstvo zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.
  • Celý komplex Budatínskeho hradu s parkom je obľúbeným a vyhľadávaným miestom na svadbu. Mladomanželia si môžu svoje áno povedať v kaplnke a takisto sa vyfotiť v parku alebo vo vnútorných priestoroch Budatínskeho hradu.

Trasa

K hradu sa môžete zo Žiliny dostať aj po cyklotrase označenej červenou značkou, ktorá vedie po pravom brehu rieky Váh a tvorí hradnú cyklotrasu. Tá spája až tri stredoveké hrady – Budatínsky hrad, hrad Strečno a Starý hrad Varín.

Doprava

Budatínsky hrad sa nachádza v mestskej časti Žiliny v Budatíne. Žilina je hlavnou tepnou zo smeru od Ružomberka ako aj zo smeru Považská Bystrica, čo zaručuje relatívne dobrú dostupnosť k Budatínskemu zámku je aj z ďalších severoslovenských kúpeľov v Nimnici.

Z oboch smerov premáva aj pravidelná autobusová a vlaková doprava. Zo železničnej a autobusovej stanice sa k hradu dopravíte mestskou hromadnou dopravou. Ak idete autom, v meste odbočíte na Budatín, prejdete cez most ponad Váh, ďalej rovno a na podjazde odbočíte na ulicu Na starej hradskej, ďalej ulicou Topoľová, ktorá vás zavedie rovno na parkovisko pred hradom.

Doprava z kúpeľov Rajecké Teplice

Žilina je od kúpeľného mesta Rajecké Teplice vzdialená len 14 km a obe mestá sú prepojené pravidelnou autobusovou a vlakovou dopravou. Priamo v Žiline už pokračujete podľa popisu v odstavci vyššie.

Doprava z kúpeľov Nimnica

Kúpele Nimnica ležia 45 km Budatínskeho hradu a z neďalekej Považskej Bystrice vedie priamy smer až do Žiliny. Ak využijete autobusovú alebo vlakovú prepravu, počítajte s prestupom v Považskej Bystrici. V Žiline sa do mestskej časti Budatín dopravíte mestskou hromadnou dopravou.

Parkovanie

Bezplatné parkovisko sa nachádza priamo pred vchodom do Budatínskeho parku.

Mapa miesta

Program/Akcie

Na Budatínskom hrade sa pravidelne organizujú kultúrne podujatia ako sú koncerty, výstavy a rôzne sezónne akcie. Známy je Budatínsky rínok-jarmok s ukážkami starých remesiel.

O aktuálnych podujatiach nájdete informácie na oficiálnej webovej stránke Považského múzea, ktorú uvádzame v sekcii kontakt.

Postrehy návštevníkov

Fakt super pamiatka, veľmi sa nám tu páčilo, krásne okolie okolo hradu, prehliadka tiež bola super, dokonca sa ani detičky neunudili 🙂
Laura H.

Človeka poteší, ak sa niektorá z historických pamiatok na Slovensku zrekonštruuje do pôvodného stavu a ukáže bohatú a honosnú tvár našej minulosti. Prostredie, v ktorom stojí Budatínsky hrad je nádherné a nádherný je aj komplex hradných budov. Zvonku ohromujúce, vnútri očarujúce. Jesenné farby v slnečnom dni túto krásu ešte znásobia. Veľmi dobrý tip na príjemnú a poučnú prechádzku i návštevu .
Dušan K.

Vstupné/Cenník

Bezplatný vstup je do parku a kaplnky. Pre prehliadku stálych expozícií si musíte zakúpiť jednotlivé vstupné. Za Hradný okruh zaplatíte do 6,– € za dospelú osobu. Drotársky pavilón a Archeologická expozícia stojať od 2,– € za dospelú osobu.

Zľavnené vstupné platí majú deti od 7 do 15 rokov a osoby s preukazom ZŤP. Rodiny s deťmi a skupinové zájazdy môžu využiť rodinnú a regionálnu zľavu. Deti do 6 rokov majú vstup zdarma.

Osobitné príplatky

Múzeum na objednávku ponúka aj výklad v cudzom jazyku. Ak by ste mali záujem ako skupina nad 10 osôb o vstup mimo otváracích hodín, počítajte so 100% príplatkom z ceny vstupného.

Veľmi obľúbené je aj fotenie svadobčanov. V parku si urobíte zo svojej svadby romantické fotky zadarmo, v interiéri si už priplatíte. Nezabudnite sa však vopred dohodnúť a objednať.

Aktuálny cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Budatínskeho hradu, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Otváracie hodiny

Do Budatínskeho parku môže ísť každý deň bez obmedzenia zvyčajne v čase od 7,00 do 18,00 hod. 

Hradné expozície, Drotársky pavilón aj kaplnka sú v pondelok a utorok zatvorené. Od stredy do nedele sú zvyčajne otvorené v časoch od 9,00 do 12,00 hod a od 13,00 do 16,00 hod.

Pre aktuálne otváracie hodiny počas pracovných dní aj víkendov, prosím, navštívte oficiálnu webovú stránku Budatínskeho hradu, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Kontakt

Budatínsky hrad
Topoľová 1
010 03 Žilina-Budatín

GPS súradnice: 49.23626210°, 18.73449020°

Mohlo by vás zaujímať

Labutie jazierko Rajecké Teplice Parky v Rajeckých Tepliciach

Ako by to bolo, ak by sa kúpeľní hostia vychutnávajúci si atmosféru pohody a relaxu, nemali kde poprechádzať. Výnimkou nie sú ani kúpele Rajecké Teplice. Rajecké parky vám sprostredkujú zaujímavé zákutia mestečka.

Zistiť viac
Výhľad na hory z pltí Plte na Váhu

Jedinečný zážitok na vode si zaručene užijete pri splavovaní plťou na rieke Váh. Očarí vás ničím neporušená príroda ako aj výhľady, ktoré z cesty cez okno auta určite neuvidíte.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore