Banka lásky v Banskej Štiavnici

Banka lásky v Banskej Štiavnici je unikátnym projektom, ktorý sa inde na svete nenachádza. Prehliadka je zážitkom nielen pre zaľúbencov, ale i pre priateľov či rodiny. Láska má predsa rôzne podoby.

Zaľúbená pošta v obchodíku so suvenírmi

Všetko to začalo nenaplnenou láskou

Azda všetci z nás poznáme Sládkovičovu báseň Marína a tieto známe verše:

...možno mi seba samého zhubiť:  
nemožno mi ťa neľúbiť! 

Nie každý však pozná aj skutočný príbeh nenaplnenej lásky Andreja Braxatorisa, neskôr známeho aj ako Andrej Sládkovič, a Márie Pischlovej. Andrej Braxatoris sa s Máriou Pischlovou stretol počas pobytu v Banskej Štiavnici. Mária bola veľmi atraktívna žena, vzdelaná v rôznych oblastiach. Pochádzala z uznávanej a majetnej rodiny. 

Ich vzájomné stretnutie bolo práve v dome Pischlovcov, kde Andrej vyučoval Máriiných bratov. Hovorilo sa, že to bola láska na prvý pohľad. Obaja zaľúbenci sa spoznali keď mali 19 rokov. Vzťah Márie a Andreja trval nejakú dobu, o ich láske neskôr, keď Sládkovič opustil Banskú Štiavnicu, svedčila aj bohatá korešpondencia.

Vzťah Andreja a Maríny Pischlovci neschvaľovali. Marína bola nútená vydať za iného muža. Sládkovič sa rozhodol, že nebude Márii stáť v ceste a prenechal svoju lásku bohatému pernikárovi a voskárovi Jurajovi Gerzsö.

Ľúbostná báseň Marína

Ľúbostná a reflexívna lyrická báseň Marína vznikla v roku 1844. Vydaná bola o dva roky neskôr. Je považovaná za vrchol tvorby Andreja Sládkoviča. Hlavným motívom básne je nešťastná láska k žene. Báseň Marína má 291 strof a 2900 veršov, vďaka čomu je považovaná za najdlhšiu ľúbostnú báseň na svete.

Foto/Zdroj: Certifikát o zápise básne Marína do svetovej knihy rekordov / Banka lásky

Certifikát za báseň Marína - najdlhšia ľúbostná báseň.

V Banke lásky si môžete uschovať akúkoľvek lásku

Banku lásky môžete nájsť na Námestí Svätej Trojice v dome Márie Pischlovej, ktorá tu v minulosti prežila väčšinu svojho života. Banka lásky v Dome Maríny je expozíciou a zážitkom zároveň. 

Medzi hlavnú a najzaujímavejšiu atrakciu patrí Trezor lásky. Trezor lásky pozostáva z veršov básne Marína. Každému písmenu, znaku či medzere básne je priradená jedna schránka, v ktorej si návštevník môže uchovávať symbol svojej lásky.

Moderná technológia je ukrytá za rúškom historicky pôsobiacej miestnosti. Návštevník tu môže prostredníctvom živých olejomalieb počuť príbeh Maríny a Sládkoviča. 

Zaujímavým exponátom je Sládkovičova knižnica. Tu je vystavený originálny rukopis básne Marína, ktorý Sládkovič daroval Márii aj napriek tomu, že bola už takmer rok vydatá. 

Návštevník si tu ďalej môže zmerať lásku na tzv. Láskomery, chytiť Magické madlá, využiť Zaľúbenú poštu, či prejsť sa pod nebom lásky. Prehliadka Banky lásky trvá približne 45 minút, spojte jej návštevu s romantickým pobytom v neďalekých kúpeľoch v Sklených Tepliciach, doprajte si tak s partnerom chvíľu pre seba a naplno si užite jeden druhého.

Zaujímavosti

  • Báseň Marína od Andreja Sládkoviča je najdlhšou ľúbostnou básňou na svete. Od roku 2017 je zapísaná ako oficiálny svetový rekord vo World Record Academy.
  • Marína bola pôvodne národovcami odmietnutá, pretože bola pokladaná za neslovanskú, príliš ľúbostnú, až priam erotickú. Báseň nespĺňala hodnoty vtedajších spisovateľov.
  • V roku 2021 získala Banka lásky nomináciu na Európske múzeum roka.

Fotogaléria

Doprava do Banskej Štiavnice zo Sklených Teplíc

Banská Štiavnica je od Sklených Teplíc vzdialená približne 15 km. Cesta osobným autom trvá asi 20 minút. 

Do Banskej Štiavnice pravidelne premáva autobusová doprava zo Sklených Teplíc. Časová náročnosť je približne pol hodina, podľa zvoleného dopravného spojenia. Odporúčame vystúpiť na zastávke Banská Štiavnica, pod kalváriou (ak máte záujem navštíviť štiavnickú Kalváriu) alebo Banská Štiavnica SAD. Od autobusovej zastávky do centra mesta trvá cesta pešo približne 15 minút.

Banka lásky sídli v historickom dome Pischlovcov, nachádza sa na Radničnom námestí v blízkosti kostola sv. Kataríny. Od autobusovej stanice je vzdialená približne 25 minút pešo.

Parkovanie

V Banskej Štiavnici je umožnené parkovanie na vyhradených zónach za poplatok. Zaplatiť môžete na vyhradených miestach, prostredníctvom sms alebo aplikácie. Cenník parkovného nájdete na konci článku v súvisiacich odkazoch.

Bezplatné parkovisko sa nachádza pred obchodným reťazcom, na parkovisku Staré ihrisko či na ulici Mládežníckej. 

Postrehy návštevníkov

Úžasná myšlienka, nevedeli sme, čo presne čakať a nechali sme sa prekvapiť. Super atmosféra, interaktívne a fakt plné lásky. Ďakujeme. Teraz už rozmyslieť, čo si do trezora uložíme navždy. Organizačne tiež veľmi dobre a sprievodca milý mladík. Cez ich web si dopredu je nutné urobiť rezerváciu dňa a času na prehliadku, čo je v pohode, máte za 2 minúty vyklikané. Naozaj to musíte zažiť.
Katarína B.

Úžasný zážitok, výnimočné. Naozaj doporučujem pre všetky vekové kategórie a aj pre tých čo sa tvária, že sa ich láska netýka 🙂. Veľmi príjemne strávený čas .
Danica H.

Mapa miesta

Vstupné/Cenník/Otváracie hodiny

Vstupné sa pohybuje okolo 0,00 € – 12,00 €, otvorená je v priebehu pracovných dní a víkendov v doobedných aj poobedných hodinách.

Aktuálne otváracie hodiny a cenník vstupného pre deti, dospelých, seniorov aj skupiny nájdete na oficiálnej webovej stránke Banky lásky, ktorú uvádzame nižšie v sekcii kontakt.

Video

Dom Maríny – epicentrum lásky

Kontakt

Banka lásky
Radničné námestie 18
969 01 Banská Štiavnica

GPS súradnice: 48.459166°, 18.893166°

Mohlo by vás zaujímať

Letecký pohľad na obec Pukanec Pukanec – kráľovské banské mesto s raritným výskytom moruše čiernej

Pukanec, dnes nenápadná obec na úpätí Štiavnických vrchov, v minulosti významné slobodné kráľovské banské mesto. V súčasnosti sa v obci nachádzajú pozostatky po jej niekdajšej sláve v podobe historických pamiatok, zaujímavé náučné chodníky či menšie múzeá, ktoré približujú návštevníkom bohatú históriu obce.

Zistiť viac
Jaskynný kúpeľ Parenica – interiér jaskyne Jaskynný parný kúpeľ Parenica v Sklených Tepliciach

Sklené Teplice patria medzi najstaršie kúpele na Slovensku. Nachádzajú sa neďaleko známeho mesta Banská Štiavnica. História kúpeľov siaha do 16. storočia aj keď blahodárne účinky vody poznali obyvatelia obce podstatne skôr. Medzi unikátny výtvor prírody, ktorý sa nachádza v areáli kúpeľov, patrí jaskynný parný kúpeľ.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore