Ako predchádzať problémom spojených s letným kúpaním

S kúpaním v termálnych či klasických kúpaliskách sa spája množstvo mýtov spojených s negatívnym vplyvom na ženské zdravie. Odpovede riaditeľa bratislavskej Gynekologicko-pôrodnickej nemocnice Koch, pána Vladimíra Cupaníka pomôžu tieto mýty objasniť a ponúknu aj pár rád ako prechádzať problémom spojeným s kúpaním.

Prvým z mýtov je ten, že mokré plavky spôsobujú u žien nachladnutie vnútorných pohlavných orgánov. Preto si niektoré ženy berú so sebou druhé – suché plavky aby tomu zabránili. Podľa slov pána Cupaníka je toto nachladnutie mýtus a taktiež nikde nie je dokázané, že ženy, ktoré si menili mokré plavky za suché hneď po opustení vody, boli zdravšie ako tie, čo to nerobili.

Druhý mýtus obsahuje v sebe správu, že teplé termálne pramene stoja za premnožením baktérii a kvasiniek, ktoré spôsobujú pohlavne ochorenia. Tu doktor Cupaník pripustil, že tieto pramene môžu pri teplote 42 – 43 stupňov dopomôcť premnoženiu patologických baktérii, ktorým sa v letnom, teplom prostredí lepšie darí. Môže sa to však vyskytnúť len u žien, ktoré majú osídlenie vaginálnej flóry v hraničných hodnotách, čo v konečnom dôsledku znamená, že za vznik infekcií je zodpovedné premnoženie patologickej zložky vlastnej vaginálnej flóry a nie termálne kúpele.

Podľa doktora je pobyt v jazerách či kúpaliskách bezpečný, kedže stav vody je neustále monitorovaný a kontrolovaný. Taktiež pobyt pri mori nepovažuje z hľadiska kvality vody za rizikový. Rizikové je len ľahkovážne správanie a náhodné známosti .

Pri ceste na dovolenku do vzdialenejších destinácií, kde samotná cesta presahuje niekedy desiatky hodín sa zvyšuje riziko zápalu močových ciest, v dôsledku nedostatočných možností na pravidelnú hygienu.

Kedže je ženská močová trubica kratšia choroboplodné baktérie sa ľahšie dostanú do močového mechúra. Následne tak dochádza k zápalu močových ciest, ktorý je práve pre vyššie zmienený fakt častejší u žien, ako u mužov. Odporúčanie, ako predchádzať tomuto ochoreniu je používanie neparfumovaných hygienických utierok tak, aby sa zabránilo možnému prieniku chroboplodných zárodkov smerom do močovej trubice.

K používaniu tampónov v lete sa Cupaník vyjadril, že pri pravidelnej výmene a to aj vždy po okúpaní sa netreba báť žiadnych problémov.

Teraz už viete, že sa ničoho nemusíte obávať. Užite si perfektné a nezabudnuteľné leto a vyberte si niektorý z wellness pobytov.

Spracované podľa článku dostupného na www.zzz.sk

Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore