Kúpeľný park v kúpeľoch Brusno

Kúpele Brusno sa nachádzajú v okrese Banská Bystrica, uprostred hustých lesov Horehronia, neďaleko obce Brusno. Prítomnosť liečivých prameňov a čistého vysokohorského ovzdušia podnietili rozvoj kúpeľníctva. Okolie kúpeľov vypĺňa kúpeľný park a historické liečebné domy, ktoré sú však v súčasnosti opustené. 

Kúpeľný park v Brusne

Okolie kúpeľov Brusno tvorí les

Kúpele Brusno sa nachádzajú v katastri rovnomennej obce. Z celkovej plochy katastra obce pokrýva les asi 85 %. Na území prevláda zmiešaný les, dominantný je smrekový porast s prímesou borovice, jedle, limby a smrekovca opadavého. 

Z listnatých stromov má svoje najväčšie zastúpenie buk. Okrem prítomnosti brusnianskych liečivých prameňov môžeme pridať aj blahodárnu horskú klímu, čo vytvára z kúpeľov Brusno dokonalé miesto na oddych.

Kúpeľný park a historické kúpeľné domy sú na zozname kultúrnych pamiatok

Areál kúpeľov Brusno obklopuje kúpeľný park. V súčasnosti kúpeľný park v Brusne predstavuje miesto pokojného a nerušeného oddychu v lone panenskej prírody, aj keď na prvý pohľad môže pôsobiť zanedbaným dojmom. Dominantu parku tvoria stáročné stromy. 

V okolí kúpeľov boli v minulosti vysadené borovicové háje, duglasky, či tisy. Je známe, že práve borovice v lete produkujú éterické oleje, ktoré priaznivo vplývajú na ľudský organizmus. 

Neďaleko historických kúpeľných domov, ktoré stále čakajú na rekonštrukciu, môžeme nájsť menšie jazierka a fontány. V areáli kúpeľného parku sa nachádza socha Krista v Getsemanskej záhrade a Kaplnka sv. Anny. Kúpeľný park bol spolu s historickými budovami kúpeľov zapísaný do zoznamu kultúrnych pamiatok. 

História kúpeľov a vzhľad parku v minulosti

Na základe historických fotografií, ktoré sú k dispozícii, máme možnosť vidieť aj vzhľad kúpeľného parku, ktorý doplnil areál kúpeľných domov. Rozvoj kúpeľníctva v Brusne bol zaznamenaný v roku 1834, kedy začala výstavba prvého kúpeľného domu. 

Pavilón Vepor bol najstarším kúpeľným objektom. Vznikol v roku 1861 na mieste staršej stavby, ktorá vyhorela. Mal pôdorys tvaru U, bol zrubovej konštrukcie s balkónom a ukončený vyrezávaným štítom. Medzi krídlami sa nachádzal menší okrasný parčík s výsadbou a živými plotmi. Vepor stojí dodnes. Pred ním sa nachádza voľne dostupný prameň Ondrej, ktorý je známy aj ako liečivý prameň Brusnianka.

Obdobie prvej Československej republiky bolo pre brusnianske kúpele obdobím rozkvetu. V tomto období na ubytovanie v kúpeľoch slúžili 3 jednoposchodové hotely – Ludvik (dnes nazývaný Ďumbier), Cornelia (dnes nazývaná Paula) a Kúpeľný dom. V ich okolí boli vybudované udržiavané parky rôzneho charakteru pre oddych kúpeľných hostí. S výstavbou moderného liečebného domu Poľana, ktorý slúži kúpeľným hosťom dodnes sa začalo v 70. rokoch .

Historické fotografie

Pramene v kúpeľnom parku Brusno

V areáli kúpeľného parku sa nachádza 6 prameňov. Liečivá minerálna voda v kúpeľoch Brusno patrí k vysoko mineralizovaným kyselkám. Využívajú sa štyri minerálne pramene – Ondrej, Ludvik, Paula a Ďumbier. Pramene majú podobné zloženie, používajú sa najmä na pitné kúry a minerálne kúpele. Minerálne vody v kúpeľoch Brusno sa používajú pri liečbe tráviaceho ústrojenstva, ochoreniach srdcovo-cievneho, pohybového a kožného aparátu.

Kúpeľný park Brusno ukrýva 30 km turistických trás a náučných chodníkov

V kúpeľnom parku v Brusne má návštevník široké možnosti trávenia voľného času, ktoré sú predovšetkým spojené s rekreačnými pohybovými aktivitami. Nachádza sa tu viac ako 30 km chodníkov a trás, ktoré sú vhodné na pešiu turistiku, beh, či iné športové aktivity.

V minulosti bola súčasťou parku aj Kyslíková cesta, ktorú kúpeľní hostia využívali ako jednu z liečebných procedúr. Keďže sa v kúpeľoch Brusno, okrem iného, liečia srdcovo-cievne ochorenia, pohyb je v tomto prípade najlepším liekom. 

Dnes je zámerom kúpeľov v spolupráci s obcou Brusno prinavrátiť do parku život tak ako kedysi. Park prekypoval farbami, či sa tu pásli pávy. Zároveň je plánovaná obnova chodníkov. V budúcnosti by mali byť vybudované aj náučné chodníky.

Zaujímavosť

V roku 2017 sa kúpeľným parkom prehnala veterná smršť, ktorá mala za následok poškodenie, vyvrátenie a zlomenie desiatok stáročných stromov. Vetru sa nevyhli ani časti historických kúpeľných domov. Aj keď v okolí sochy Ježiša Krista bolo mnoho popadaných stromov, samotná socha vyviazla bez poškodenia.

Fotogaléria

Doprava

Obec Brusno sa nachádza v banskobystrickom okrese. Od Banskej Bystrice je vzdialená 28 km, od Brezna 25 km. Do obce pravidelne premáva autobusová aj vlaková doprava. Z hlavnej cesty č. 66 je potrebné odbočiť na vedľajšiu cestu č. 2431. Za riekou Hron prejdete na cestu č. 2430, ktorá vás zavedie až do okrajovej časti obce Brusno – Kúpele. 

Železničná stanica Brusno – kúpele je vzdialená od kúpeľov 1 km, čiže približne 15 minút pešo. Autobusová zastávka sa nachádza hneď na začiatku areálu.

Parkovanie

Parkovanie je zabezpečené po ľavej strane hlavnej cesty hneď v areáli kúpeľov.

Mapa miesta

Turistické trasy v okolí

V zázemí obce sa nachádzajú tri chránené územia, a to Národný park Nízke Tatry, CHKO Poľana a kultúrna pamiatka kúpeľný park. Brusno možno považovať za východisko pre turistiku či cykloturistiku do Veporských vrchov, Nízkych Tatier a masívu Poľany. 

Severná vetva turistickej trasy sa napája na hlavnú hrebeňovku Nízkych Tatier cez Sopotnickú dolinu. Južná trasa vedie cez dolinu Brusnianky. Cez obec prechádza aj cyklotrasa Brusniansky okruh, ktorý má dĺžku viac ako 68 km pričom vás prevedie scenériami Nízkych Tatier a Slovenského rudohoria. 

Postrehy návštevníkov

Park je obrazom našej doby a času, keď to čo by malo kvitnúť odchádza do stratena. Chodníčky v dobrom stave, trávniky z časti vykosené. jazierka tesne pred zánikom. zanesené až do vrchu. Pramene vyčistené a udržiavané. Pôvodné budovy v žalostnom stave. Oplatí sa vidieť kým kúpele úplne nezaniknú. Nová budova kúpeľov v prevádzke a pripravená pre hostí.
Mi
loš I.

Veľmi krásny park, kde sa dobre prejsť aj oddýchnuť. Tiež sa tam dajú ochutnať zdravé prírodné pramene. Ja odporúčam ochutnať Ďumbier 😉
Michaela V.

Vstupné/Cenník a otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný bez obmedzení.

Video

Brusno – zaujímavosti a fakty

Kontakt

Kúpeľný park je v správe kúpeľov Brusno

Kúpele Brusno, a.s. – Liečebný dom Poľana
Kúpeľná 1/2
976 62 Brusno

GPS súradnice kúpeľného parku: 48.7859833°, 19.3948602°

Mohlo by vás zaujímať

Historická budova radnice na námestí, kde sídli etnografická expozícia Horehronské múzeum v Brezne – história, expozícia a zaujímavosti

Horehronské múzeum v Brezne je múzeum, ktoré približuje návštevníkom históriu mesta Brezno, ale i celého regiónu. Múzeum je rozčlenené na niekoľko tematických expozícií. Ak vás zaujíma história regiónu, či tradičné ľudové remeslá, nevynechajte príležitosť navštíviť toto múzeum.

Zistiť viac
Skanzen Vydrovo – dom horára Lesnícky skanzen Vydrovo v Čiernom Balogu

Lesnícky skanzen Vydrovo sa nachádza v blízkosti Čierneho Balogu, neďaleko okresného mesta Brezno. Návšteva tohto krásneho lesníckeho skanzenu v lone horehronskej prírody je vhodná aj pre tých najmenších. Môžete sa prejsť po náučnom chodníku, či vyskúšať jazdu Čiernohronskou lesnou železnicou.

Zistiť viac
Zobraziť komentáre a pridať komentár
Návrat hore